Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa malo toplog mleka, kašikom šećera i brašna. Umutite jaja sa šećerom i dodajte mleko. Prosejte brašno i umesite meko testo, u koje dodate i masnoću.
Testo prekrijte krpom ili folijom i ostavite na toplom mestu da naraste. Dobićete testo težine 1860 g. Naraslo testo podelite na dva dela, svaki deo razvucite na veliku okruglu koru, stavite kore jednu preko druge i nasecite ih na 8 trouglova.
Na svaki trougao, sa šire strane, stavite po kašičicu slatka ili džema, a vrh razrežite na tri mesta i umotajte u veliku kiflicu. Koristite duboku tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.
Gotovih osam delova poređajte u tepsiju, tako da ih uvijete i da dobijete izgled vetrenjače. Ostavite gotov Uskršnji kolač da naraste, a zatim ga premažite umućenim žumancem sa malo mleka i ulja. Pospite listićima badema i šećerom.
Pecite Uskršnji kolač u rerni na 160 stepeni. Nakon 25-30 minuta možete proveriti čačkalicom dali je pečeno i na taj način ćete proveriti koliko je još potrebno da se peče. Nemojte čekati da dobije groznu boju izgorelog šećera.