Način pripreme
Prosejete kilogram brašna i napravite udubljenje, stavite so, kiselo mleko, ulje i sirće. Umutite jaja i dodajte.
Rastvorite kvasac u toplom svežem mleku, stavite šećer i ostavite da se aktivira. Počnite da mesite testo malo po malo dodajući kvasac dok ga brašno potpuno ne upije.
Mesite testo narenih petnaestak minuta dok se ne dobije glatko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke. Pokrijte i ostavite na toplom sat vremena da naraste i uveća svoj obim.
Podelite testo na tri dela. Prvi deo ostavite najveći, drugi manji i treći najmanji. Uzmite najmanji deo formirajte loptu i stavite u posudu za pečenje podmazanu s malo maslaca.
Uzmite sledeći deo po veličini i razvijte u tanku pravougaonu koru, namažite je obilno maslacem i uvijte u rolat. Taj deo uvijte oko lopte u sredini posude. Uzmite nož i napravite blage razreze po rolatu s rastojanjem od dva centimetra jedan od drugog, tek toliko da se blago rastvori testo.
Uzmite i najveći deo, razvijte i njega u koru, namažite maslacem i uvijte u rolat. Njega stavite u preostali prostor u posudi uvijajući ga oko prethodnog rolata. Opet nožem napravite blage razreze po testu.
Namažite ostatkom maslaca i ostavite da naraste još 30 minuta. Pre pečenja umutite žumance, namažite celu pogaču, pospite susamom i stavite u zagrejanu rernu na 160 stepeni oko sat vremena dok ne dobije zlatastu boju.