Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mekana pogača sa limunadom

Mekana pogača sa limunadom

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Kuvar
20540718
Mekana pogača sa limunadom
Fotografije: Gergana Tsvetanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
5
"Tajna ukusne i mekane pogače je otkrivena! U limunadi je! A sada je vreme da je podelite sa svim prijateljima"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kockice, sveži
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada (1 žumance se ostavlja za premazivanje)
  • ulje - 4 kašike
  • sirće - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 200 g
  • limunada - 200 ml
  • voda - 100 ml mlaka
  • brašno - 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se pomeša sa malo vode i jednom supenom kašikom brašna. U posebnu posudu se pomešaju jaje i belance drugog jajeta, kiselo mleko, so, ulje, sirće i limunada.

U dubokoj posudi se proseje brašno, pravi se udubljenje, sipa se kvasac i preostali sastojci. Zamesi se meko testo, pokriva se krpom i ostavlja da nadođe.

Testo se premesi ponovo i podeli na 18 jednakih delova. Svaki se oblikuje u lopticu i razvuče na koru, veličine tanjira.

Svaka kora se maže uljem i uvija u rolat. Uzimaju se po dva rolata i uviju se, uvija se u oblik puža i ređa u namazan pleh.

Tako oblikovana pogača se ostavlja da nadođe ponovo. Maže se umućenim žumancem i peče na 180 stepeni 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: