Način pripreme
Kvasac izmrvite u 100 ml mlake vode sa šećerom i dve kašike brašna, ostavite 10-15 minuta da naraste. U sredinu prosejanog brašna sipajte preostalu vodu, ulje, so, narastao kavasac i zamesite srednje meko testo.
Premažite uljem i ostavite na toplo mesto da naraste, tj. da udvostruči obim. Podelite testo na dva dela, a ako želite i manje pogačice, podelite na 4 dela.
Svaku razvijte, tako da dobijete eliptičan oblik i rukama podvijte krajeve ka unutra. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa zatim sredinu svake pogačice probodite viljuškom.
Zelje očistite, malo ga izblanširajte i dobro ocedite. Sitno ga iseckajte, pomešajte sa mrvljenim sirom i posolite.
Zeleni nadev sipajte u svaku pogačicu, tako da u sredini svake pogačice ostane mesta za jedno jaje. Zeleni nadev poprskajte uljem i stavite male komadiće mocarele. Krajeve premažite umućenim žumancetom i posipajte semenke preko.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 - 25 minuta, dok ne budu gotove. Izvadite zelene pogačice i jaja posipajte šarenom solju. Poslužite ih dok su tople. idealni doručak za praznike, ali i svaki radni dan.