Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato testo»Korpice»Punjene pogačice sa rikotom i kaprom

Punjene pogačice sa rikotom i kaprom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Punjene pogačice sa rikotom i kaprom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Neverovatno slano predjelo - Pogačice sa rikotom i kaprom, obavezno probajte"

Potrebni sastojci

  • rikota - 150/200 g
  • peršun - 6 stručaka
  • kapar - 2 - 3 supene kašike
  • artičoka - 100/150 g (skuvan iz konzerve) ili suvi paradajzi
  • beli luk - 1 čen
  • biber
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Za nadev: rikotu i artičoku (suvi paradajzi) i čen belog luka, crni biber i so stavite u pasator, ili blender i pasirajte. Nakon toga dodajte kapar, sitno iseckan peršun i promešajte. Ukoliko odlučite da dodate sardelu, prvo je kuhinjskim makazama isecite na male komade. Kapar možete da zamenite zelenim maslinama. Količine su takođe po ukusu.

Za punjene pogačice: Da biste napravili ovaj recept za pogačice sa veličinom zalogaja od 6 cm/3 cm (10 cm/6 cm), počnite sa razvijanjem lisnatog testa.

Kada se lisnato testo razvije na 4 do 5 cm (treba da bude debelo), isecite diskove od testa običnim okruglim kalupom za sečenje kolačića sa prečnikom od 6 cm za mini punjene pogačice ili 10 cm, za veće. Svaki put kada sečete testo, proveravajte da li je disk isečen, laganim klizanjem po nabrašnjenoj radnoj površini.

Isecite što je moguće više diskova od lisnatog testa.

Pažljivo stavite 12 ili 6 diskova testa na papir za pečenje.

Sa polovine isečenih diskova uklonite centar drugim okruglim običnim isečenim kalupom za kolačiće manjeg prečnika. Ovde koristim kalup sa prečnikom od 3 cm ili sa prečnikom od 6 cm (za veće). Kalup može biti valovit, kako bi bio veći efekat.

Uradite isto sa svim diskovima od testa kako biste dobili prstenove.

Pomoću žumanca umućenog sa malo vode i pomoću poslastičarske četke premažite prstenove odozgo kako bi dobili prepečenu koricu.

Pažljivo stavite isečene prstenove na cele diskove. Prethodno namazane smesom od vode i žumanca, koja će služiti kao lepak, kako bi se na kraju oba sloja testa dobro zalepila.

Gotove isečene punjene pogačice stavite na list papira za pečenje na 2 sata pre kuvanja. Tako pripremljene pogačice mogu da se naprave dan ranije i da se ispeku narednog dana, kako bi se izbeglo savijanje testa za vreme kuvanja. Kao što se desilo kod mene zato što sam žurila.

Sledećeg dana izvadite iz frižidera, premažite žumancem još jedanput po krajevima.

Stavite list za pečenje na tepsiju. Bolje je da koristite list za pečenje.

Lisnate korpice stavite u prethodno zagrejanu rernu na ventilator na 170 do 175 stepeni na 20 do 25 minuta.

Ostavite ih da se ohlade, a vi pripremite nadev za slane pogačice, za koji vam je potrebno tačno 5 minuta.

Napunite, dobro ohlađene pogačice sa rikotom i kaprom poslužite.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: