Način pripreme
Operemo heljdu i stavimo u šerpu s vodom, odnos heljda- voda je 1:3. Dodajemo i pola kašičice soli. Kuvamo dok se ne skuva, to je 7-8 minuta nakon što provri.
Heljda se raspukne, to ne treba da vas brine. Kad je već skuvana, osedimo suvišnu vodu i čekamo da se prohladi oko 30 minuta.
Za to vreme narendamo šargarepu na krupno rende, a pera luka iseckamo na tanko (možete da koristite i stari luk - ili ga narendajte ili isecite na veoma sitno). Orahe sameljemo u blenderu na sitno, ali ipak da se osećaju parčići.
Pomešamo heljdu, šargarepu, luk i orahe (heljda je još topla ali ne vrela). Dodajemo so po ukusu. Umutimo dva jaja i njih dodajemo u smesu. Dobro promešamo.
Zagrevamo ulje u tiganju (treba da bude bar jedan prst), uzimamo smesu i formiramo ćuftice rukama, pažljivo pritiskajući. Pržimo sa obe strane dok se ne dobije lepa zlatasta boja. Broj ćuftica zavisi od njihove veličine.
Gotove ćuftice su ukusne i tople, i hladne. Mnogo dobro idu uz mlečni sos od belog luka. Ja pomešam pola pakovanja majoneza sa 3-4 kašike kiselog mleka i 4 čena belog luka.
Komentari