Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa malo toplog mleka, šećera i malo brašna. Umutite jaja s ostatkom svežeg mleka i uljem. Prosejte brašno i sipajte mlečnu smesu i narasli kvasac.
Zamesite glatko testo koje mažete uljem i ostavljate pokriveno krpom ili folijom da naraste. Podelite testo na tri dela, dve jednake lopte od po 525 g i jednu loptu od 300 g. Treba da dobijete testo oko 1340 g.
Dve jednake lopte razvijate jednu po jednu u pravougaonu koru koju mažete maslacem, posipate sirom i uvijate u rolat. Tako dobijate 2 rolata koja sečete na manje rolate, njih ređate po krajevima posude za pečenje i iznutra još jedan krug rolata.
Od manjeg dela testa razvijete dve male oble kore, mažete maslacem i stavljate jednu na drugu, sečete na četiri dela i od trouglova pravite kornetiće ili rolate i po vašem izboru ređate u centar pogače. Od preostalih krajeva rolata ja sam formirala listove i stavila gde mi se sviđa, tako sam iskoristila celo testo.
Gotovu pogaču pokrijte i stavite da naraste, nakon čega je namažete umućenim žumancem s malo mleka i ulja. Pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 35-40 minuta dok ne dobije lepo zlatastu preplanulost.