Način pripreme
1. Špargle dobro oprati pod tekućom vodom, i otkinuti žilavi deo u osnovi. Naseći ih na krupne komade, veličine 2-2.5 cm.
2. Mladpm belom luku oljuštiti tvrđi spoljašnji sloj, i naseći ga na parčiće, iste veličine.
3. U tiganju, prečnika 18-20 cm, zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri, i staviti povrće. Kuvati ga oko 8-10 minuta, uz povremeno mešanje. Povrće treba da omekša, ali ne i da promeni boju u braon.
4. Dobro ga iscediti i sačuvati masnoću, deo nje će se iskoristiti, a drugi deo takođe nemojte izbacivati - maslinovo ulje je upilo aromu belog luka i špargli, i može se iskoristiti kao čudesan dodatak drugom jelu.
5. Povrće ostaviti da se malo ohladi, i u dubokoj posudi umutiti jaja. Ja sam koristila velika jaja, a ukoliko Vi imate manja, stavite 5 ili čak 6.
6. Staviti špargle i beli luk u jaja, dobro promešati i posoliti po ukusu.
7. U istom tiganju zagrejati sačuvani deo masnoće, na tihoj do umerenoj temperaturi, pa sipati smesu, i poravnati je kao palačinku. Peći oko 5 minuta, i podizati tankom špatulom, da bi se kontrolisalo koliko je tortilja zapečena.
8. Kada je tortilja pečena sa jedne strane, okrenuti je na drugu na sledeći način: preko tiganja postaviti tanjir, veći od prečnika tiganja, pa okrenuti tortilju u njega, a posle je pažljivo pustiti da isklizne u tiganj (ako je sredina još tečna, ne brinite, samo brzo ovo uradite, da se jaje ne razlije mnogo). Povećati temperaturu i peći još 2 minuta.
9. Servirati kao predjelo, uz čašu dobrog vina.