Tortilja sa šparglama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Tortilja sa šparglama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
43 min.
Porcije
4
"Slana predjela izvanrednog ukusa - najbolja dopuna flaši ohlađenog belog vina"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 kom., većih
  • špargla - 400 g, tankih, zelenih
  • mladi beli luk - 4 struka
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - oko 110 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Špargle dobro oprati pod tekućom vodom, i otkinuti žilavi deo u osnovi. Naseći ih na krupne komade, veličine 2-2.5 cm.

2. Mladpm belom luku oljuštiti tvrđi spoljašnji sloj, i naseći ga na parčiće, iste veličine.

3. U tiganju, prečnika 18-20 cm, zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri, i staviti povrće. Kuvati ga oko 8-10 minuta, uz povremeno mešanje. Povrće treba da omekša, ali ne i da promeni boju u braon.

4. Dobro ga iscediti i sačuvati masnoću, deo nje će se iskoristiti, a drugi deo takođe nemojte izbacivati - maslinovo ulje je upilo aromu belog luka i špargli, i može se iskoristiti kao čudesan dodatak drugom jelu.

5. Povrće ostaviti da se malo ohladi, i u dubokoj posudi umutiti jaja. Ja sam koristila velika jaja, a ukoliko Vi imate manja, stavite 5 ili čak 6.

6. Staviti špargle i beli luk u jaja, dobro promešati i posoliti po ukusu.

7. U istom tiganju zagrejati sačuvani deo masnoće, na tihoj do umerenoj temperaturi, pa sipati smesu, i poravnati je kao palačinku. Peći oko 5 minuta, i podizati tankom špatulom, da bi se kontrolisalo koliko je tortilja zapečena.

8. Kada je tortilja pečena sa jedne strane, okrenuti je na drugu na sledeći način: preko tiganja postaviti tanjir, veći od prečnika tiganja, pa okrenuti tortilju u njega, a posle je pažljivo pustiti da isklizne u tiganj (ako je sredina još tečna, ne brinite, samo brzo ovo uradite, da se jaje ne razlije mnogo). Povećati temperaturu i peći još 2 minuta.

9. Servirati kao predjelo, uz čašu dobrog vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: