Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Praznična pogača Uskrs

Praznična pogača Uskrs

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167943
Praznična pogača Uskrs
Fotografije: Tanya Levenova
2 / 4
03/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Za veliki praznik se pravi velika pogača"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 100 g
  • jaja - 2 komada + 2 belanca
  • ulje - 6 - 7 kašika
  • kvasac - 25 g
  • so - 1 ravna kašika
  • šećer - 1 ravna kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Od sastojaka se zamesi srednje tvrdo testo. Kvasac se prethodno aktivira sa toplim svežim mlekom i šećerom. Umešeno testo se ostavi na toplom i pokriveno da odstoji 20-30 minuta.

Nakon toga se oblikuje pogača. Podelila sam testo na dva dela - jedan malo veći od drugog. Od manjeg dela, podeljenog na 4 dela razvila sam kore, velike kao tanjir. Poređala sam ih na gomilu, mažući ulje između njih.

Razvila sam ih sve zajedno 2-3 centimetra duže u prečniku. Razrezala sam dobijenu koru na 16 delova - prvo na 4, posle na 8 i nakon toga na 16 delova. Na svakom dobijenom trouglu napravila sam prorez i vrh sam provugla odozdo na gore i povukla. Dobijaju se listovi - njih sam poređala pored posude za pečenje, i blago sam preklopila listove na 1-2 cm u osnovi.

Tako sam uradila i sa ostalih 15 napravljenih listova. Poređala sam ih u posudu. Od većeg dela sam odvojila jednu loptu za sredinu. Od ostatka testa, podeljenog na dva dela, napravila sam fitilj i razvila koru u elipsu.

U nju sam stavila fitilj i oko njega isekla, na oko centimetar, koru sa obe strane. Uplela sam isečene delove u pletenicu. Poređala sam je iza listova u posudi. Stavila sam oblikovanu loptu i od malo preostalog testa (koje je ostalo pri oblikovanju elipse) napravila sam listiće i loptice.

Pokrila sam pogaču najlonom i ponovo je ostavila na toplom 20 minuta. Nakon toga sam je namazala žumancem, pomešanim sa malo ulja i svežeg mleka. Stavila sam pripremljenu pogaču u hladnu rernu i uključila je na 180 stepeni. Pogača je gotova za 45-50 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: