Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»Sečena katmer (burek) pita

Sečena katmer (burek) pita

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9882894k306
Sečena katmer (burek) pita
Fotografije: Maria Simova
1 / 5
10/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Pitate se kako možete pripremiti ovu neverovatnu sečenu pitu? Pogledajte ovaj detaljan recept i saznajte kako da pripremite najukusniju pitu na svetu"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 kom.
  • so - 1 kašika, ravna
  • ulje - 2 kašike
  • voda - 400 ml tople
  • brašno - 700 g
  • maslac - 300 g ili mast
  • sir - 150 g za nadev
* merne jedinice

Način pripreme

Od prosejanog brašna sjedinjenog sa soli, jajetom, uljem i vodom umesiti meko testo za pitu. Staiti ga na radnu površinu, posutu brašnom, pa ga podeliti na dva jednaka dela, oblikovana u lopte.

Posuti lopte brašnom i uviti u čistu krpu, da bi se testo opustilo, pa ih ostaviti tako oko 20 minuta. Rastopiti masnoću (ne vruću).

Jednu loptu razviti u tanak list oklagijom. Postaviti u sredinu lista posudu prečnika otvora 20 cm, otvorom nadole, pa njome obeležiti krug, a preostali deo naseći na 12 listova u obliku trapeza (pogledati slike u galeriji). Ukloniti posudu i namazati masnoćom obeleženi krug.

Početi sa razvlačenjem trapezastih listova prstima ka krugu, a između mazati masnoćom. Dobija se okruglo slojevito testo. Premestiti ga u posudu njegovog prečnika i staviti u frižider, da bi se masnoća stegla, a u međuvremenu i drugu lopticu testa obraditi na isti način.

Uzeti prvu loptu iz frižidera i postaviti drugu na njeno mesto.

Na radnoj površini, blago namazanoj masnoćom, razviti koru (može oklagijom ili rukama, vukući i rastežući testo), prečnika 32 cm (kao i tava, prethodno namazana masnoćom). Koru staviti u tavu i posuti je nalomljenim sirom.

Na isti način obraditi i drugu koru, pa je staviti preko sira. Oblikovanu pitu naseći na kockice, a odozgo namazati preostalom masnoćom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.

Pečenu pitu poprskati vodom i uviti u čistu krpu, da se zapari oko 10 minuta, pa servirati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Odlicno za veceru
02.12.2021 20:14