Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Musaka sa krompirom, tikvicama i patlidžanom

Musaka sa krompirom, tikvicama i patlidžanom

Tatyyana BalovaTatyyana Balova
Početnik
4714
Musaka sa krompirom, tikvicama i patlidžanom2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Jelo za gurmane - kuva se dugo, a pojede za minut Ali vredi svakog minuta provedenog u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 - male
  • patlidžan - 2 - 3 mala
  • krompir - 5 - 6 komada (nije obavezan, ali onda treba 7 - 8 tikvica)
  • luk - 2 glavice
  • paradajz - 2 - 3 komada ili malo razmućenog paradajz pirea
  • mleveno meso - 750 g (nemojte kupovati gotovo! )
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 1 kofica
  • brašno - 1 supena kašika
  • soda bikarbona - 1 prstohvat
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • čubar
  • peršun
  • mirođija
* merne jedinice

Način pripreme

Evo i jednog komplikovanog recepta, ali zbog toga postaje jelo-ubica.

Pravi se u nedelju, ali se materijal kupuje u petak. Zove se MUSAKA, I TO NE BILO KAKVA. Odvojite 2 sata vremena. Nemojte se plašiti, zato što jelo zaslužije da se napravi. A sad, zasučite rukave.

Patlidžan se iseče na krugove, debljne 6-8 mm, malo se posoli se i ostavlja na krpi da se osuši sa obe strane. Tikvice se iseku, ali još tanje. Krompir - takođe.

Sad pažnja! Ugrejte jedan tiganj (najbolje teflonski). U neku posudu sipajte u ulje, potopite prste u njega, namažite patlidžane i stavite ih da se prži u plehu. Tako se radi, zato što, ako počnete da ih pržite direktno u vrelom ulju, oni će ga upiti i ode mast u propast - biće teški, masni, nedijetetski i neekonomični.

Pogledajte, sa tikvicama i krompirom stvari stoje ovako. Njih pržite u ulju, ali samo da malo porumene sa jedne strane. Malo ih posolite.

Propržite luk u malo ulja. Posle u njega dodajte mleveno meso, alevu papriku, so, biber, čubar, mirođiju i peršun.

Evo, došli smo do najlakšeg dela.

U pleh ređate red krompira, pospete mlevenim mesom, posle red tikvica, ponovo pospete mlevenim mesom, red patlidžana itd. dok se sve ne potroši. Sipamo vodu (oko čaši i po-dve) i stavljamo da se peče. Kad se ugreje, odozgo poktivate aluminijumskom folijom, da ne bi zagoreo gornji red. Pred kraj pečenja (nakon pola sata - to zavisi od rerne, ali otprilike stepeni su oko 200-220 stepeni) dodajte paradajz.

Tako se pravi, da padajz ne bi stegao krompir, kao što to voli da radi.

Nakon desetak minuta počinjemo sa sledećom akcijom. Zove se PRELIV. Veoma komplikovano, učila sam 20 godina. Jaja se umute žicom, dodaje se kiselo mleko i ponovo se muti, stavlja se brašno, soda i so i sve se muti dok se ne dobije jednaka kaša. Prelivate musaku kroz prozorić na rerni, gledate kako preliv raste. Kad dobije zlatnbraon boju isključite rernu, nemojte je otvarati, da ne spadne. Kad se sve ohladi (ne treba da bude ledena), vadite i servirate.

Ovde je fora sledeća. Cela ova musaka se može pripremiti sa sirovim povrćem ( ako ne koristite krompir). To jest možete da se ne igrate i da ih ne pržite. Osim toga umesto da pravite preliv, možete servirati gotovu musaku sa Bešamel sosom.

Musaka sa krompirom, tikvicama i patlidžanom je sjajna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: