Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Školjke sa topljenim sirom i pavlakom

Školjke sa topljenim sirom i pavlakom

Školjke sa topljenim sirom i pavlakom
Fotografije: Mimi Danielle Kalcheff
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Savršeno morsko jelo, odgovarajuće za hladno belo vino i tople letnje večeri!"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg
  • pavlaka - 350 ml
  • topljeni sir - 100 g
  • maslac - 100 g
  • beli luk - 4 - 5 čene
  • peršun
  • belo vino - 1 šolja
  • aleva paprika
  • lovorov list - 2 komada
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Odmah nakon što kupite školjke ih potopite u hladnu vodu, očistite i sknite dlačice na školjkama.

2. Stavite školjke u veliku šerpu sa posoljenom vodom i čašom belog vina + lovorovi listovi.

3. Kuvajte oko 12-13 minuta.

4. Dobro prodrmajte, da se otvore sve školjke i skinite sa vatre.

5. Ocedite školjke i sačuvajte pola šolje bujona.

6. U tiganj stavite maslac sa sitno iseckanim belim lukom, prstohvatom aleve paprike i topljeni sir, isečen na komade.

7. Lagano promešajte i sačekajte da počne da krčka i da se sir rastopi.

8. Stavte pavlaku, koja je prethodno u posudi pomešana sa prstohvatom aleve paprike.

9. Dodajte i bujon iz školjki i sve promešajte.

10. Dodajte školjke i pokrijte poklopcem 15 minuta.

11. Servitajte sa sitno iseckanim peršunom.

Napomena: Ako su školjke sa farme ili nekog ribara, procedite bujon da ne bi bilo peska u njemu, Polomljene i one koje se nisu otvorile bacite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: