Način pripreme
1 šolja = 250 ml
Rerna - 160 stepeni
Pleh, obložen papirom za pečenje
Radi se mikserom.
Na vatru stavljamo mleko da provri i dodajemo koru od limuna i pomorandže i pola kašičice *mahlepa. Skida se sa vatre i ostavljamo da se ohladi, do temperature koja je prijatna ruci. Pomeša se se sa 1 supenom kašikom šećera i kvasac se rastvori u aromatičnom mleku. Dodaje se 1 supena kašika brašna, da se dobije kašica. Ostavljamo da se aktivira, oko 15 minuta.
U posudi se pomeša brašno, so, umućena jaja, vanila, sok od limuna, ekstrakt pomoradnže i vanila i preostali šećer i maslac na kockice, tako se radi ako radite ručno, ali ako koristite mikser, kao što je u mom slučaju, prvo se stavlja kvasac, smesa do jaja, aromati, maslac na kockice i odozgo brašno.
Zamesi se meko testo, dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Ostavljamo da nadođe u namazanoj posudi, okrećemo nekoliko puta, da se namaže sa svih strana i pokriva se folijom, to oduzima oko 1-1 i 1/2 vremena.
Nadošlo testo se premesi na namazanoj radnoj površini. Deli se na dva jednaka dela. Prvi deo se oblikuje rukama na pravougaonik dužine kalupa i debljine oko 4-5 mm. Namaže se mekim maslacem rukama, celo testo se posipa kakaom kroz cediljku, posipa se šećerom i suvim grožđem. Počinje da se uvija u rolat od širokog dela, oblikuje se rolat i sa jedne strane se oštrim nožem odseče parče testa oko 8-9 cm. Ostavlja se sa strane.
Oštrim nožem se prave prorezi na testu, po celoj dužini, ali se počinje na 10 cm unutra od drugog kraja tj ne seče se potpuno, nego se deo u osnovi od oko 10 cm, ostavlja neisečen. Baš taj deo, neisečen, se savija između dva isečena rolata i okreće kao ružica. Oblikuje se tako što se testo razvije kao cvet, tj. isečeni delovi se podele sa strane.
Odvojeno parče testa se provuče između dva isečena kraja, oni se uvijaju, uviju oko tog kraja, da se dobije oblik cveta. Lagano se spljeska.
Gotovo testo se prevaci pazljivo na papir za pečenje. Ostavljamo da nadođe, posle se četkom premaže svežim mlekom i peče na sredninu u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 40-45 minuta. Kad bude gotov milibrot se vadi iz rerne, ponovo se premaže svežim mlekom i kad s epotpuno ohladi posipa se šećerom u prahu.
Izvor: My Cooking Book Blog
Napomena: Ova vrsta milibrota se može raditi i ručno i mikserom, ako koristite takav. Nisam aktivirala kvasac prethodno, zato što sam radila stojećim mikserom i sve zajedno stavljam, prvo počinjem od brašna i kvasca i lagano na niskim obrtajima dodajemo tečne sastojke. Kad sve upije i dobro se oblikuje lopta od testa, ostavljam ga u posudi miksera na oko 30 minuta da se razvije gluten i posle lagano počinjem da dodajem masnoću, u ovom slučaju kockice maslaca.
Inače kad pravim milibrot, uvek nakon što se oblijuje lopta od testa ga ostavljam da odstoji oko 30 minuta i nakon toga dodajemo mast. Francuski suvi kvasac je dovoljno jak i ova gramaža je dobra - 7 g.
U ovom blogu, kao što sam navela kao izvor ima i video materijala dve italijanke, koji je dobro da se pogleda da bi bilo jasnije oblikovanje testa. Recept je više nego lak, mnogo ima napisanog.
Nisam koristila papir za pečenje, nego sam dobro namazala kalup sa sprej-maslacem.
*Mahlep - arapski, miriše, jak miris. Prodaje se u arapskim prodavnicama za začine.
Recept je italijanski, iako se zove Milibrot Ruska pletenica.