Upletena pogača

Potrebitel#196367Potrebitel#196367
Početnik
18549
Upletena pogača
Fotografije: Ralitsa Georgieva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Upletena, ali ne teška pogača, koja prelepo miriše!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • suvi kvasac - 1 paketić
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 1 jaje i 1 žumance
  • ulje - 1 kašika
  • Za nadev
  • sir - 100 g
  • maslac - 30 g, istopljen
  • Za mazanje
  • žumance - 1 komad
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte blago sveže mleko, sipajte u njega šećer, kvasac i jednu kašiku brašna, promešajte i ostavite smesu da se blago aktivira.

Prosejte brašno u posudu, dodajte mu so, jaja, i belance, kašiku ulja, aktivirani kvasac i mesite dok se ne formira glatko i srednje meko testo. Ostavite gotovo testo u posudi dok ne udvostruči svoj obim.

Naraslo testo podelite na tri dela, od svakog razvijte koru debljine oko 0, 5 cm. Stavite prvu koru u odabranu posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje.

Namažite koru maslacem i pospite namrvljenim sirom, ponovite isto s drugom korom i pokrijte trećom.

Isecite dobijenu pogaču na 12 mesta, ali ne rasecajte sredinu, uvrnite svako parče na unutra (kao na fotografiji).

Namažite pogaču žumancem pomešanim s kašičicom ulja i ostavite pogaču da udvostruči svoj obim. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta ili dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: