Čorba od telećeg škembeta

24/09/2017
"Omiljena klasika, prema kojoj nikad ne možemo da ostanemo ravnodušni"
Priprema15 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno105 min.
Porcije7
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano459
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • teleće škembe - 600 g
  • šargarepa - 1 komad
  • žumanca - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • brašno - 4 supene kašike
  • sveže mleko - 300 ml
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • tucana paprika - 1 supena kašika
  • maslac - 4 supene kašike
  • beli luk - čenovi
  • sirće
  • so - po ukusu
  • biber - u zrnu
  • ljute paprike
* merne jedinice

Način pripreme

Poparimo teleće škembe u vreloj vodi na nekoliko minuta, nakon toga odmah sastružemo oštrim nožem sa unutrašnje strane. Nakon toga očistimo spoljašnju stranu, isprljana mesta operemo ili sastružemo nožem, zajedno sa kožicom.

Ponovo operemo škembe, stavimo ga u šerpu i prelivamo hladnom vodom. (Voda ne treba da bude podoljna i uvek treba da pokrije škembe). Za kuvanje škembeta je potrebno 30-60 minuta.

Oljuštimo i operemo luk i šargarepu i dodajemo ih cele pred kraj kuvanja, zajedno sa zrnima bibera. Nakon toga začinimo solju.

Kad se skuva potpuno, izvadimo škembe, isečemo g ana komade, a bujon provedimo u u njega dodajemo prorpženi maslac sa alevom paprikom. Odvojomo 1 šolju bujona i ostavljamo sa strane da se ohladi.

U posebnoj posudi pomešamo brašno sa svežim mlekom, dodajemo umućena žumanca i mešamo pažljivo.

Dobijenu smesu dodajemu u oceđen bujon i stavljamo na vatru da provdi, neprestano mešamo.

Sipamo preko iseckanog škembeta. Serviramo sa izgnječenim lukom, pomšanim sa sirćetom i ljutom tucanom paprikom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar