Srpska kornet pogača

26/09/2017
"Veooma mekana pogača, od koje svako želi da uzme parčence "
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 417
  • Pregledi tokom meseca32
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1200 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • jaja - 1 komad + 2 belanca
  • kvasac - 30 g
  • so - 1 ravna supena kašika
  • šećer - 1 ravna supena kašika
  • ulje - 6 supenih kašika
  • za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • ulje - oko 1 kašičica
  • kiselo mleko - 1/2 kašičice
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite oko 150 ml toplog mleka. U njega stavite 3 supene kašike brašna i izmrvljeni kvasac. Posudu ostavite pokrivenu dok se kvasac ne aktivira.

Nakon toga postepeno dodajte preostale sastojke za testo i zamesite srednje tvrdo testo. Ostavite 20 minuta da odstoji. Nakon toga ga podelit ena 3 dela - mali i dva jednaka dela.

Prvi podelite na 5 delova, svaki razvucite na kore /veličine tanjira/ i poređajte jednu preko druge, premazane ulje. Dobijena gomila se prvo razvuče rukama sa obe strane, nakon toga se razvuče na veliku koru oko 2 cm debljine.

Isecite krug na 8 jednakih delova i od dobijenih trouglova uvijte kiflice i svaku isecite na dva dela. Poređajte ih po ivicama pleha.

Drugi deo podelite na 4 dela. Ponovo razvucite kore, poređajte jednu preko druge, namazane uljem. Razvuče se i kora se seče na 8 delova.

Svaki dobijenu trougao provucite odozdo nagore i izvucite - dobija se list koji se uvije u kiflice. Poređajte ih po sredini.

Od malog dela se prave ružice, razvuče se kora iseku se krugovi - po 3 komada za ružicu. Ružice isecite na dva dela i stavite između figura.

Oblikovanu pogalu ostavite na 20-25 minuta. Premažite umućenim žumancem, uljem malo kiselog mleka. Popsite susamom i stavite da se peče.

Uključite rernu na 170 stepeni sa ventilatorom i pecite dok ne bude gotova.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar