Makedonska praznična pogača

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
17/10/2017
"Vazdušasta i meka - savršena pogača, koju će svaka domaćica s ponosom staviti na svoju trpezu "
Priprema70 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno110 min.
Porcije1
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano432
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 45 g, živi
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • brašno - 750 g
  • kiselo mleko - 180 g
  • ulje - 50 ml
  • jaja - 3 komada
  • kukuruzni griz
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toplom mleku. Dodajte šećer i 1 supenu kašiku brašna. Ostavite na toplom da se aktivira.

Dodajte dva umućena jajeta, u kvasac, so, ulje i kiselo mleko. Promešajte i dodajte oko 300 g brašna.

Mešajte kašikom dok se svi sastojci ne pomešaju. Preostalo prosejano brašno sipajte na radnu površinu, a preko njega savite mekanu smesu. Zamesite meko testo.

Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Pokrijte folijom i ostavite testo na toplom da se udvostruči.

Podelite testo na 4 lopte + još jednu manju. Razvucite tri lopte na tanke listove, Namažite ih uljem i stavite jednu preko druge. Isecite krug na 12 trouglova.

Rasecite svaki troufao u sredini po dužini, ne do kraja. Provucite vrh trougla kroz prorez po dva puta, ispadne uvijeno, nakon toga uvijte kao za kiflice.

Poređajte komade u namazan pleh za pečenje. U sredinu stavite malu oblikovanu lopticu.

Od četvrte lopte oblikujte debeo fitij. Uvijte fitilj oko lopte i tako ćete oblikovati pogaču. Namažite fitilj i lopticu u sredini umućenim belancem, a po krajevima žumancem.

Pospite fitilj kukuruznim grizom i napravite proreze makazama, lopticu u sredini pospite semenom maka/može i lanenim semenom/.

Pogaču pecite na 200 stepeni dok ne bude gotova.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar