Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Teleća čorba»Teleća supa sa kukuruzom

Teleća supa sa kukuruzom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Teleća supa sa kukuruzom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Dosadilo vam je teleće kuvano? Probajte onda ovu interesantnu alternativu s kukuruzom i kiselo-slatkom marinadom"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 500 g (od buta)*
  • soja sos - 1 kašika
  • paradajz pire - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • šeri - 2 kašike**
  • braon šećer - 1 kašičica
  • crni luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 čen
  • kukuruz - 200 g*
  • pečurke - 100 g (konzervisane)
  • teleći bujon - 1 litar (osnova)
  • maslac - 30 g
  • brašno - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • majčina dušica - 4 - 5 strukova
  • biber - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo u odgovarajućoj posudi soja sos, šeri i šećer.

Meso očistimo od masnoće i isečemo na srednje kocke. Stavljamo ih u marinadu na 1 sat.

Nakon toga izlivamo marinadu u drugu posudu (ne bacamo je).

Zagrevamo maslinovo ulje u velikoj šerpi i pržimo meso 3 minuta. Posle ga prebacujemo u tanjir.

Dodajemo u posudu luk, isečen na sitno, gnječeni beli luk i pečurke. Dinstamo 5 minuta. Nalivamo bujon, paradajz pire, kukuruz, marinadu, so i biber. Ostavljamo smesu da provri, smanjujemo ringlu i kuvamo na tihoj vatri 10 minuta.

Mešamo maslac s brašnom dok se ne dobje konzistencija meka paste, dodajemo u supu.

Mešamo energično dok ne provri, posle opet smanjujemo ringlu i stavkjamo meso u šerpu.

Kuvamo još 10 minuta i začinjavamo s majčinom dušicom. Serviramo toplu s limunom.

*Kiselo-slatka marinada ističe ukus teletine i pojačava njenu aromu. Kao alternativu možete da zamenite govedinom ili svinjskim mesom. U originalnom receptu su pomenuti bebi kukuruz, isečen na parčiće, ali ja sam zamenila sa knzerviranom koji sam imala.

** Šeri možete da zamenite suvim belim vinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: