Način pripreme
1. Oljuštite krompir i bundevu i stavite ih u posudu sa vodom. Iseckajte luk i dinstajte dok ne omekša u ugrejanom ulju na slaboj do umerenoj vatri.
2. Ocedite bundevu iz vode, u kojoj je stajala i isecite je na kockice. Čim luk omekša i počne da dobija karamel boju, stavite kockice bundeve i pojačajte vatru. Stavite veći prstohvat soli i kuvajte 4 minuta. Dodajte mleveno meso i luk u bundevu, nakon toga sipajte paradajz pire i alevu papriku, pržite još 3-4 minuta uz neprestano mešanje da bi se mleveno meso izmrvilo i skinite sa vatre.
3. Isecite krompir na komadiće, veličine kao i komadići bundeve i stavite ih u polugotovu smesu za musaku. Izrendajte i dodajte beli luk i začine. Paprike prebacite u pleh. Sipajte dve šolje vode ili onoliko koliko je potrebno da pokrije sastojke potpuno.
4. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni dok tečnost ne ispari.
5. Za bešamel ugrejte maslac i ulje na umerenoj vatri i odjednom sipajte brašno. Mešajte dok brašno ne dobije zlatnu boju i izgubi miris sirovog. Rastvorite kiselo mleko u svežem mleku i lagano sipšajte, neprestano mešajuću (kiselo mleko dodajemo za ukus, koji ide uz musaku, ali znamo da inače ne ide u sastojke za pripremu klasičnog bešamel sosa).
6. Kuvajte sos dok ne dobijete željenu gustinu i nežnu teksturu, nemojte prestajati da mešate. Na kraju posolite i začinite belim biberom.
7. Prelijte musaku bešamel sosom i odozgo pospite kačkavaljem. Pecite na 200 stepeni na kratko, da se dobije lepa, zlatna korica.
8. Ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
Prijatno sa ovom nestandardnom i malo drugačijom musakom!