Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Musaka sa bundevom i nestandardnim prelivom

Musaka sa bundevom i nestandardnim prelivom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76316k900
Musaka sa bundevom i nestandardnim prelivom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
28/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
85 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
8
"Prijatno sa ovom nestandardnom i malo drugačijom musakom!"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 150 g
  • krompir - 500 g
  • mleveno meso - 450 g mešano ili samo svinjsko
  • sos od paradajza - 350 ml
  • luk - 1 velika glavica
  • beli luk - 2 čena
  • ulje - 125 ml
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - 3 supene kašike, sitno iseckan, svež
  • čubar - 1 prstohvat
  • kajenska paprika - 1 papričića
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • za preliv od bešamela
  • sveže mleko - 900 ml
  • brašno - 45 g
  • maslac - 25 g
  • ulje - po ukusu
  • beli biber - po ukusu
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike, za ukus
  • kačkavalj - 200 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite krompir i bundevu i stavite ih u posudu sa vodom. Iseckajte luk i dinstajte dok ne omekša u ugrejanom ulju na slaboj do umerenoj vatri.

2. Ocedite bundevu iz vode, u kojoj je stajala i isecite je na kockice. Čim luk omekša i počne da dobija karamel boju, stavite kockice bundeve i pojačajte vatru. Stavite veći prstohvat soli i kuvajte 4 minuta. Dodajte mleveno meso i luk u bundevu, nakon toga sipajte paradajz pire i alevu papriku, pržite još 3-4 minuta uz neprestano mešanje da bi se mleveno meso izmrvilo i skinite sa vatre.

3. Isecite krompir na komadiće, veličine kao i komadići bundeve i stavite ih u polugotovu smesu za musaku. Izrendajte i dodajte beli luk i začine. Paprike prebacite u pleh. Sipajte dve šolje vode ili onoliko koliko je potrebno da pokrije sastojke potpuno.

4. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni dok tečnost ne ispari.

5. Za bešamel ugrejte maslac i ulje na umerenoj vatri i odjednom sipajte brašno. Mešajte dok brašno ne dobije zlatnu boju i izgubi miris sirovog. Rastvorite kiselo mleko u svežem mleku i lagano sipšajte, neprestano mešajuću (kiselo mleko dodajemo za ukus, koji ide uz musaku, ali znamo da inače ne ide u sastojke za pripremu klasičnog bešamel sosa).

6. Kuvajte sos dok ne dobijete željenu gustinu i nežnu teksturu, nemojte prestajati da mešate. Na kraju posolite i začinite belim biberom.

7. Prelijte musaku bešamel sosom i odozgo pospite kačkavaljem. Pecite na 200 stepeni na kratko, da se dobije lepa, zlatna korica.

8. Ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.

Prijatno sa ovom nestandardnom i malo drugačijom musakom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: