Način pripreme
Za koru:
Umutite žumanca dok ne pobele sa 2/3 šećera.
U drugoj posudi umutite belanca mikserom a kad dobijete sneg, pred kraj dodajte preostali šećer oko 70 g. Mutite dok se ne dobiju čvrsti vrhovi.
U posebnoj posudi pomešajte prezle, mlevene orahe, prašak za pecivo i vanilu.
Dodajte u žumanca umućena belanca i suvu smesu. Smenjujte, po malo od belanaca i posle od oraha, redosledom, mutite dobro, ali pažljivo spatulom, a NE MIKSEROM.
Ugrejte rernu na 170 stepeni. Smesu sipajte u kalup za tortu prečnika 26 cm, obložen papirom za pečenje. Koru pecite 30 minuta. Ostavite da se ohladi, a nakon toga isecite poprečno, da se dobiju dve kore.
Za fil:
Mikserom uutite hladnu pavlaku na sneg. Pre nego što se zgusne, u početku mućenja možete odvojiti 1-2 kašike za ukras. Kondenzovano mleko mutite kašikom veoma dobro da nema grudvica. Postepeno dodajte u belu smesu. Ponovo mutite lopaticom - ne mikserom.
Za ganaš:
Pavlaku za glazuru torte ugrejte u maloj posudi na vatri zajedno sa kockicama čokolade i kockicom maslaca. Mešajte dok se čokolada ne istopi i dok se ne dobije glatka smesa.
Sastavljanje:
Sastavite tortu kao i obično - stavite prvu koru, lagano pospite sa 2-3 kašike svežeg mleka, pomešanog sa konjakom ili 2-3 kapljice esencije ruma i nanesite deo fila.
Stavite drugu koru, ponovo prelijte i preko nje preostalu veliku količinu fila. Spolja se torta premaže tankim slojem fila i stavlja se u frižider na 2 sata.
Onda pripremite ganaš. Tortu prelijte ganašem dok se nije ohladio.
Beli cvetići za ukras se mogu nacrtati sa ovdojenim delom šlaga. On se sipa u fišek, napravljen od papira za pečenje. Odseče se vrh na fišeku.
Nanesite direktno na čokoladnu glazuru, tj. crtajte neke cvetiće. Nakon toga se izvucite crtice sa veoma tankom četokom za crtanje. Ponovo stavite u frižider da odstoji na 2-3 sata.