Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Gratin»Musaka od krompira sa sirom

Musaka od krompira sa sirom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Musaka od krompira sa sirom
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Osećate li koliko će biti ukusno?"

Potrebni sastojci

  • krompir - 600 g, crveni
  • čedar - 170 g, narendani
  • parmezan - 60 g, narendan
  • sveže mleko - 550 ml
  • maslac - 2 kašike + 1 kašika maslinovog ulja
  • brašno - 2 kašike
  • paprike halapenjo - 50 g
  • prezle - 2 kašike
  • senf - 1 kašika
  • so - pola kašičice
  • biber
  • muskatni oraščić
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Po mogućnosti velika keramička posuda za pečenje prečnika 26 cm.

Krompir se očisti i stavlja u posudu s vodom. Svaki krompir se iseče na kriške oko 3 mm i iseče na male kocke. Opet se vraća nazad u vodu. Cela spremna posuda s krompirom se ostavlja sa strane.

Dve vrste sira se narendaju odvojeno na krupno rende. Ostavljaju se sa strane.

Na ringlu se stavlja veći tiganj sa maslacem i malo maslinovog ulja. Zagreva se na umerenoj temperaturi i sipa se svo brašno, meša se energično žičanom mutilicom. Dodaje se sveže mleko, meša se ponovo energično, da se ne stvore grudve i da bude dobar Bešamel sos. Soli se, stavlja se muskatni oraščić i biber.

Nakon što počnu da se pojavljuju mehurići od krčkanja, sipa se narendani čedar i pola parmezana, druga polovina se ostavlja sa strane za kasnije. Meša se žičanom mutilicom dok se ne istope. Dobija se gusta žuta smesa.

Kocke krompira se ocede od vode i odmaj se sipaju u smesu od sira. Dodaju se usitnjene Halapenjo paprike i senf.

Meša se s dve kašike, kao salata - za veću udobnost. Cela smesa se sipa u keramički kalup. Posipa se preostali, sirom parmezanom i prezlama.

Peče se na 180 stepeni oko 50-60 minuta ili dok krompir ne bude potpuno skuvan.

Beleška: Umesto paprika Halapenjo koristila sam čili papriku usitnjenu. U nedostatku velike keramičke posude može da se koriste dve manje ili posuda za pečenje po izboru.

Vrsta krompira je po izboru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: