Način pripreme
Šarana očisite i lepo operite. Preporučeno je da bude iznad 3 kg i da obavezno ima krljušt.
U tanjiru pomešajte biber, beli biber i zeleni biber, a takođe i so. Količina suvih sastojaja je po ukusu. Kad lepo promešae, natljajte šarana da se dobro začini.
Ribu stavite u pleh i obilno pospite sokom od limuna. Tako treba da odstoji/minimum/, dok ne pripremite nadev. Što više šaran stoji, aromatičniji je. Operite pirinač i stavite da se kuva u posoljenoj vodi. Kad bude gotov, operite ga hladnom vodom. Tako se neće lepiti, nego se mrvi.
U šerpu ili dubok tiganj sipajte maslinovo ulje. Dok se ulje ugreva, isecite praziluk, paprike, pečurke i šargarepu. Kad se ulje ugreje, stavite povrće da se dinsta. Nakon 2-3 minuta dodajte pirinač i suvo grožđe. Nakon još 2-3 minuta skinite nadev sa vatre.
Ponovo stavite malo bbiera, a u nadev takođe dodajte i malo ljute aleve paprike. Masline isecite sitno i pomešajte sa pirinčem.
Ovim nadevom napunite šarana.
Prosejte brašno i u njemu napravite udubljenje. Stavite sve sastojke bez jednog žumanca i zamesite testo. Od testa ostavite malo za ukras, a drugi deo razvucite na tanku koru. U toj kori uvijte šarana, krajevi testa treba da ostanu ispod ribe.
Pleh u kome ćete peći ribnik namažite i pospite brašnom, nakon toga stavite uvijenu ribu. Od ostavljenog testa napravite ukrase za ribu.
Umutite žumance i u njega stavite 1-2 kapljice sirćeta i 1 kašičicu ulja. Ovom smesom premažite ribnik. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45-55 minuta. Sama korica treba da porumeni. Kad izvadite iz rerne pospite sa malo vode i pokrijte čistom krpom na bar 20 minuta da prođe kroz niše.