Način pripreme
Sveže mleko se blago zagreje. Nakon toga se sipa u duboku posudu. U njega se dodaje kvasac i šećer. Meša se dobro.
Soda za hleb se dodaje u kiselo mleko. Dodaju se i ostali sastojci za testo, dok se brašno dodaje na kraju. Zamesi se meko testo.
Gotovo testo se ostavlja da naraste oko tredesetak minuta.
Za to vreme kačkavalj se iseče na male parčiće.
Nakon što je testo naraslo podeli se na male lopte. Posuda za pečenje se podmaže uljem i pospe se brašnom. U sredinu svake lopte stavlja se po malo kačkavalja. Lopta testa se dobro namaže sa svih strana maslacem.
Nakon toga se ređaju zbijeno u posudu. To se ponavlja dok se ne potroši testo.
U dubokoj posudi se umute jaja i u njih se izmrvi sir. Ovom smesom se prelivaju lopte testa. Pogača se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 40 minuta.
Mekana pogača sa sirom i kačkavaljem je gotova.