Božićna pogača

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj67813
28/12/2017
"Kada se porodica okupi oko božićne trpeze, otkinite svakome po jedno parče ove veličanstvene božićne pogača - za zdravlje i sreću "
Priprema40 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno85 min.
Porcije1
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano3 725
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 2 šolje
  • jaja - 4 komada
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • kvasac - 20 g, živ
  • brašno - oko 700 - 800 g, za nelepljivo testo
* merne jedinice

Način pripreme

Jedno žumance odvojte za mazanje pogače. Prosejte brašno u veliku posudu ili posudu za pečenje. Rastvorite kvasac u blago zagrejanoj šolji mleka. Zajedno sa solju, šećerom i uljem sipajte ih u udubljenje u brašnu.

Počnite da mesite, dok postepeno dodajete jeno po jedno jaje i drugu šolju mleka. Treba da se dobije nelepljivo testo. Ostavite ga na toplom da naraste 40-50 minuta. Premesite ga ponovo i podelite na tri lopte.

Svaku loptu razvijte u koru. Poređajte kore jednu na drugu, mažući svaku koru maslacem. Od kora se iseče oko 11-12 trouglova. Svaki trougao uvijte u rolnicu, ređajući ih po zidovima namazane posude.

U sredinu se stavljaju dve rolnice. Ostavite pogaču da naraste ponovo na toplom. Namažite je umućenim žumancem i stavite da se peče na 150-160 stepeni dok ne bude gotovo. Po želji možete da je pospete susamom pre pečenja.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar