Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Lepa pogača za zdravlje

Lepa pogača za zdravlje

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Lepa pogača za zdravlje6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
8
"Jedan divan način da okupite bližnje je da prirpemite ovu pogaču za zdravlje. Podelite je od srca i neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g i 200 g za mešnju
  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 2 komada
  • belanca - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • sok od pomorandže - 1 supena kašika
  • med - 1 supena kašika
  • maslac - 50 g, na sobnoj temperaturi
  • kvasac - 42 g
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • za premazivanje
  • maslac - 60 g, rastopljen
  • žumanca - 1 komad
  • za posipanje
  • semenke
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno dva puta, napravite udubljenje unutra i u njega stavite so, mekani maslac, kiselo mleko i sok od pomorandže.

Razbijte dva jajeta u posudu, a treće odvojite na belance i žumance. Žumance odvojite za premazivanje na kraju, a belance pomešajte sa jajima. Dodajte ih u brašno.

Rastvorite kvasac u toplom mleku, pazite da ne bude vrelo, stavite med i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe.

Kad bude gotovo sipajte deo kvasca u brašno i počnite da mesite i da sjedinjujete sastojke za testo. Postepeno dodajte kvasac dok se potpuno ne integriše u brašno.

Mesite dok ne dobijete glatko, srednje tvrdo testo. Ako je potrebno dodajte još malo brašna ili kiselog mleka prilikom mešenja.

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite jedan sat na toplom da nadođe i da se udvostruči.

Gotovo testo podelite na četiri jednaka dela, tri razvucite na okruglu koru prečnika pleha u kojem ćete peći pogaču, a četvrtu odvojite sa strane.

Namažite pleh maslacem i u njega stavite jednu koru, namažite je maslacem, pokrijte drugom korom, ponovo namažite maslacem i na kraju stavite i treću koru, i nju namažite.

Uzmite oštar nož i isecite testo na osam debelih trouglova u sredini treba da ostanu celi. Treba da dobijete oblik sunca, a trouglovi da liče na zrake.

Okrenite pleh prema vama i u sredini prvog trouglova napravite prorez kao rupu za dugme. Nakon toga drugi trougao isecite na tri širokre trakice, ponovo nemojte da sečete do gornjeg, srednjeg dela pogače.

Nakon toga drugi, na kojem ponovo napravite samo jedan prorez, kao rupu za dugme i tako secite sve, na kraju treba da imate 4 komada sa prorezom i 4 sa trakicama.

Od trouglova sa trakicama napravite pletenicu, a od ovih sa prorezima uzmite njihov gornji deo i provucite kroz prorez i uvijte.

Od odvojenog testa napravite loptice, stavite ih na slobodno mesto gde su trouglovi sa prorezima i od malog dela oblikujte nešto kao cvet i stavite ga u sredinu pogače.

Da bi vam bilo jasnije, pogledajte slike. Ostavite pokriveno krpom da ponovo nadođe 30 minuta, namažite umućenim žumancem i pospite semenkama.

Pecite u ugrejanoj rerni 170 stepeni dok ne dobije zlatnu boju, oko jedan sat. Ovu pogaču sam pripremila za zdravlje svog sina, zato sam je tako nazvala.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: