Način pripreme
Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite sveži kvasac. Promešajte, dodajte šećer i kašiku brašna i ostavite da se uvdostruči. U posudi umutite ulje sa jednim jajetom i belancem drugog, žumance odvojite za premazivanje. U jaja stavite so i sirće. Prosejte oko 800 g brašna, preostalo ostavite za mešnju, ako je potrebno.
Napravite udubljenje u brašnu i sipajte jaja. Počnite da mesite i postepeno dodajte mleko sa kvascem. Mesite dok ne dobijete glatko i elasično testo. Količina brašna i mleka je odokativna, svako brašno upija različitu količinu tečnosti, zato za vreme mešenja procenite i dodajte još ako je potrebno.
Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom da nadođe oko jedan sat. Za to vreme napravite belo testo koje ćete koristit za dekoraciju. U posudu stavite brašno i skrob, dodajte po malo vode dok ne dobijete masu od testa. Mesite malo dok ne dobijete belo testo. Pokrijte folijom i ostavite sa strane. Kad osnovno testo nadođe, premesite ga, izbacite vazduh koji se stvoriio i podelite ga na devet jednakih delova. Svaki deo oblikujte u loptu.
Namažite uljem okrugao pleh, prečnika 28 cm. U sredinu pleha stavite jednu loptu i oko nje još sedam lopti, ostavite malo rastojanje između.
Od devete lopte napravite loptice, koje stavite oko srednje i u kraj svake od ovih sedam. Uzmite belo testo i od njega napravite male ukrase, ja sam napravila pletenice i ružice i stavila sam ih na rastojanju od loptica u plehu.
Dekorišite semenkama bundeve i makovim semenom i ostavite pogaču pokrivenu da nadođe ponovo 30 minuta. Premažite odvojenim žumancem i stavite u rernu da se peče na 170 stepeni oko 60 minuta.