Način pripreme
Miris mente i đumbira daje prijatan kontrast ovoj zimskoj supi sa ukusom dimljene viršle.
U odgovarajućoj šerpi ugrejemo maslinovo ulje. Na kratko propržimo komadiće dimljene viršle. Izvadimo na ubrus.
U istoj masti sotiramo sitno iseckan luk i čen belog luka.
Dodajemo mladi luk, đumbir i mentu. Poklopimo posudu i dinstamo 5 minuta. Sipamo pileći bujon i stavljamo suvi grašak.
Kad provri smanjujemo vatru i ostavljamo da se krčka oko 40 minuta. Dodajemo zamrznut grašak, promešamo supu i osavljamo je da vri na tihoj vatri dok se grašak ne skuva.
Odvojimo 1/3 supe i pasiramo je, dodajemo i kuvani krompir da bi bilo gušće. Vraćamo ponovo u šerpu i dodajemo komadiće viršle.
Začinimo solju i biberom i ostavljamo na vatri 5-7 minuta. Serviramo u ugrejanum posudicama.
Posipamo parmezanom i prstohvatom sveže izrendanim đumbira. Ukrašavamo grančicama mente i serviramo sa hrskavim brusketima.