Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Sladak hleb»Slatki hleb Tonja (Toña Alicantina)

Slatki hleb Tonja (Toña Alicantina)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87817k
Slatki hleb Tonja (Toña Alicantina)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Nemojte više tražiti recept za sladak hleb - evo vam ovaj - u zdravlju da ga koristite i jedite sa zadovoljstvom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g (sa visokim sadržajem glutena) + za mešnju
  • kvasac - 25 g, svež
  • sveže mleko - 150 ml
  • jaja - 3 komada
  • maslinovo ulje - 50 ml + za premazivanje
  • šećer - 120 g + za posipanje
  • pomorandžina voda - 2 supene kašike
  • kora od limuna - od jednog manjeg limuna
  • kora od pomorandže - od 1/2 voćke
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Tipičan za oblast Alkante, voljen i jede se tokom cele godine, a za Uskrs se kombinuje sa šarenim ili čokoladnim jajima, on se pretvara u Mona de Pasqua. Zove se još i Pan Quemado, zavisi od oblasti, u kojoj se priprema, sa malim varijacijama u sastojcima.

Liči na naš milibrot, ali je nekako vazdušastiji i sa tvrđom, pregorelom koricom, odatle i dolazi ime Pan Quemado, što znači Zagoreo hleb. Za njegovu pripremu se koristi pomorandžina voda, koja čini njegov ukus malo drugačijim.

Prvi korak pravimo tako što aktiviramo kvasac u mlakom mleku sa kašikom šećera i dve-tri kašike brašna. Mešamo fok ne dobijemo glatku i retku kašu, i ostavljamo da nadođe.

Za to vreme prosevamo brašno u posudu, ako je moguće dva puta. Pravimo udubljenje u njemu i razbijemo 2 jajeta, sipamo šećer, maslinovo ulje, so, pomorandžinu vodu, fino izrendane kore citrusa (bez belog dela) i kvasac, kad nadođe.

Zamesimo testo koje u početku posipamo sa malo brašna ili namažemo ruke maslinovim uljem, zato što se dosta lepi. Mesimo brzim pokretimo, nakoa 20 minuta rada sa njim, ono postaje savršeno i pokupilo sve što je bilo zapeljeno na rukama i radnoj površini.

Mesi se dugo, ali vredi zbog krajnjeg rezultata.

Namažemo testo i oblikujemo glatku loptu, koju stavljamo u pleh, prečnika oko 23-24 cm, obložen papirom za pečenje. Ostavljamo na toplom da nadođe oko sat i po. Ne pokrivamo, zato što nam je cilj da lepo nadođe i da se podigne.

Uprkos tome što smo namazali testo, dobiće se tvrda korica, što nam je čak i usluga, tako ćemo dobiti koricu koja je tipična za ovaj hleb, hrskava i tvrđa, što je kontrast mekanoj i vazdušastoj unutrašnjosti.

Kad nadođe dobro namažemo umućenim jajetom sa malo mleka i posipamo pokvašenim šećerom (za kvašenje ja koristim, umesto vode, liker od anisa ili rum, za više arome). Stavljamo u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo 35 minuta, ili proveravamo čačkalicom za zube, na kraju možemo da uvijemo aluminijumskom folijom, da ne se kora ne prepeče previše.

Ostavimo na rešetku da se ohladi i naša Tonja je potpuno gotova! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: