Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem supe»Supa od pečuraka»Fina krem supa od pečuraka

Fina krem supa od pečuraka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Fina krem supa od pečuraka3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Pravi eliksir za stomak baršunastog ukusa i zadivljujuće arome"

Potrebni sastojci

  • pečurke - 700 g
  • sušene pečurke - 40 g, vrganj, šitake
  • krompir - 1 komad, veliki
  • luk - 1 glavica, star, srednje razmere
  • beli luk - 3 čena
  • praziluk - oko 20 cm, usitnjen (više belog dela)
  • majčina dušica - 6 grančica, sveža (3 veća prstohvata suve)
  • bujon od povrća - 1 litar
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • maslac - 80 g
  • so 1 kašičica
  • voda - 3 litra
  • pavlaka - za dekoraciju
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće se očisti i usitni. Pečurke se oljušte, odstrane se stabla do osnove i vlažnom kuhinjskom krpom se obrišu.

U šerpi se istopi maslacm dodaje se i 1 kašika maslinovog ulja. Dodaje se luk u tankim kriškama, usitnjen praziluk, kormpir na kriške, promeša se i ostavlja da se izdinsta, dok ne omekšaju i ne promene boju.

Dodaje se usitnjena majčina dušica i gnječeni beli luk. Nakon što je povrće dovoljno omekšalo naliva se litar bujona i ostavlja se da se krčka na tihoj vatri.

U dubokom tiganju s maslinovim ulje se izdinstaju isečene kriške pečuraka, bez suvih. Nakon što omekšaju i promene boju, polovina ih se dodaje u supu u šerpu s povrćem, doliva se još vode i dodaju se oprane suve pečurke - cele, ne seku se na parčiće.

Ostavlja se na umerenoj vatri oko 20 minuta.

Druge pečurke se ostavljaju sa strane. Posoli se i pospe sveže mlevenim biberom.

Nakon što je supa potpuno gotova, sipa se u multipraktik i pasira se da bude potpuno glatka. Vraća se nazad u šerpu, dodaju se i ostale pečurke i kuva se na slaboj vatri, dok ne provri.

Po želji se usitni peršun i dodaje se malo pavlake.

Beleška: Nabrojana količina pečuraka izgleda da je prevelika, ali nakon što se proprže ostaće oko 3-4 šake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: