Način pripreme
Povrće se očisti i usitni. Pečurke se oljušte, odstrane se stabla do osnove i vlažnom kuhinjskom krpom se obrišu.
U šerpi se istopi maslacm dodaje se i 1 kašika maslinovog ulja. Dodaje se luk u tankim kriškama, usitnjen praziluk, kormpir na kriške, promeša se i ostavlja da se izdinsta, dok ne omekšaju i ne promene boju.
Dodaje se usitnjena majčina dušica i gnječeni beli luk. Nakon što je povrće dovoljno omekšalo naliva se litar bujona i ostavlja se da se krčka na tihoj vatri.
U dubokom tiganju s maslinovim ulje se izdinstaju isečene kriške pečuraka, bez suvih. Nakon što omekšaju i promene boju, polovina ih se dodaje u supu u šerpu s povrćem, doliva se još vode i dodaju se oprane suve pečurke - cele, ne seku se na parčiće.
Ostavlja se na umerenoj vatri oko 20 minuta.
Druge pečurke se ostavljaju sa strane. Posoli se i pospe sveže mlevenim biberom.
Nakon što je supa potpuno gotova, sipa se u multipraktik i pasira se da bude potpuno glatka. Vraća se nazad u šerpu, dodaju se i ostale pečurke i kuva se na slaboj vatri, dok ne provri.
Po želji se usitni peršun i dodaje se malo pavlake.
Beleška: Nabrojana količina pečuraka izgleda da je prevelika, ali nakon što se proprže ostaće oko 3-4 šake.