Način pripreme
1. Rastvorite kvasac, šećer i 2 supene kašike brašno u mlakom mleku. Pokrijte i ostavite da nađe 7-8 minuta.
2. Brašno prosejte dva puta u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte šećer, nadošao kvasac, vanilin šećer, rum, kore citrusa i dva malo umućena jajeta, plus belance trećeg.
3. Mesite prstima i prebacite na brašnom posutu radnu površinu. Pomešajte rastopljeni maslac i mast i postepeno ih stavljajte u testo, mesite bar 15 minuta i sipajte brašno dok ne prestane da se lepi. U početku će biti veoma lepljivo, ali u tokuj mešenja će postati elastično i glatko. Prilikom postepenoog stavljanja masti stvoriće se željene niti. Nemojte preterivati sa brašnom - testo treba da bude mekano i vazdušasto. Udarite ga jako od 50 do 100 puta o radnu površinu, oblikujte loptu i stavite u posudu da nadođe 2 sata na toplom. Ja ga uvijem u najlon tako da ima mesta da nadođe do mile volje.
4. Čim se testo utrostruči vratite ga na radnu površinu i malo namažite, nemojte više sipati brašno. Podelite na 2 jednaka dela i svaki razvucite na koru i posipte sa 2-3 kašičice semena maka. Uvijte u dva rolata, odsecite im ivice i stavite u centar okruglog plea namazanog ili pokrivenog papirom za pečenje, prečnika oko 25 cm.
Preostali deo rolata isecite po sredini, po dužini i po dva uvijte/ispletite. Ovako upleteno testo stavite oko drugog u pleh. Ponovo treba da nadođe na toplom oko 1 sat ili dok se ne utrostruči.
5. Namažite odvojenim žumancem, umućenim sa malo vode i ulja. Pazite da ne pritiskate, zato što je testo osetljivo i može da padne prilikom pritiska, jakog zvuka ili oštrog drmanja.
Pospite šećerom i još malo semena maka, i stavite u ugrejanu rernu na 160 stepeni, 30-40 minuta, ili proverite čačkalicom za zube. U sredini pečenja uvijte aluminuijumskom folijom da ne potamni mnogo odozgo.
Predivan i veoma mekan milibrot, koji će se pretvoriti u kralja vaše uskršnje trpeze.
Srećan praznik i neka vam je slatko!