Način pripreme
Operemo tikvice i oljuštimo ih. Ako su domaće narendamo ih sa korom. Da bi ih lakše ocedili od vode sledimo sledeću taktiku. Radimo na pamučnoj krpi. Narendamo tikvice direktno na nju. Nakon toga presavijamo krajeve i uvijamo ih, sa iscedimo vodu koja se odvojila od povrća. Krpa odlično upija vlagu i bude brže.
Razvijamo krpu i sipamo narendane tikvice u posudu.
Dodajemo im narendan sir i kačkavalj, mirođiju isečenu na sitno, začine i prezle.
Jaja odvojimo na žumanca i belanca. Žumanca dodajemo u smesu, a belanca mutimo u sneg i ostavljamo u odvojenu posudu.
Mešamo dobro sve sastojke i oblikujemo ćuftice. Tekstura ne treba da se lepi po prstima zato ako je potrebno, dodajte još prezli. Što je suvlja smesa, toliko će manje masnoće upiti ćuftice pri prženju.
Pripremamo dva tanjira za potapanje ćuftica pri prženju - sa prezlama i belancima i jedan postavljen kuhinjskim ubrusom.
Uvaljamo ćuftice od tikvica prvo u prezle, posle u umućena belanca i ponovo u prezle.
Pržimo u zagrejanoj masnoći sa obe strane dok se ne dobije prijatna zlatasta preplanulost, pazeći da ne prepržimo.
Za mlečni sos zapečemo blago semenke komorača, koje će pojačati aromu mlečnog sosa od belogg luka. Stavljamo ih dok su još tople u avan i izmrvimo na sitno. Dodajemo so i čenove belog luka. Dodajemo isceđeno kiselo mleko i stino isečenu svežu mirođiju.
Ćuftice od tikvica serviramo kako tople tako i kao hladno predjelo, garnirane sa mlečnim sosom od belog luka.
Savet: Ono što volim kod ovog recepta je što ćuftice po izgledu liče na ove a ne na nekarakterističan za ćuftice vanzemaljski oblik, sipane kašikom i napojene masnoćom.
U većoni slučajeva ga spremam sa sirnom, ali ako to nije po vašem ukusu, onda mirno možete da ga izbacite ili zamenite nekim drugim sastojkom - sitnim sirom, kuvanim krompirom, parmezanom ili drugim.