Način pripreme
/undefined Pečurke se očiste vlažnim papirom, oljušte se, ne peru se pod hladnom vodom. Male pečurke (to je šampinjoni) se ostavljaju cele, a kraljevska pečurka, budući da je velika pečurka, se seče na kriške.
Šafran se natopi u 3 kašike toplog bujona. Ostavlja se sa strane do korišćenja.
U duboki tiganj/šerpu se sipaju 2 kašike maslinovog ulja i maslac. Stavlja se na umerenu vatru i nakon što se maslac istopi dodaje se gnječeni beli luk, meša se i dodaju se sve pečurke. Soli se i ostavlja da se izdinstaju oko 10-12 minuta dok ne postanu prijatno zlataste, uz povremeno mešanje. Nakon što su gotove, vade se iz tiganja, poklapaju se i ostavljaju sa strane.
U isti tiganj se dodaje još malo maslinovog ulja, oko 2 kašike, dodaje se usitnjen šalot, soli se i ostavlja da omekša. Dodaje se pirinač, on ne treba da se pere pod vodom, da se ne bi odstranio skrob, meša se oko 2 minuta ili dok ne postane staklast.
Od bujona od povrća se dodaje po jedna kutlača uz neprestano mešanje na slanoj ringli (od mogućih 9 stepeni na četvrtom stepenu). Treba lagano da se krčka. Ne dodaje se više od 100 ml bujona. Nakon što se dodaju oko 2 šolje bujona i tečnost se potpuno apsorbuje, dodaje se vino, natopljen šafran sa svom tečnošću, meša se, ostavlja se da ispari i dodaje se nova porcija bujona.
Nakon što se tečnost potpuno apsorbuje, dodaje se nova kutlača uz neprestano mešanje i ponovo dok se ne upije sva tečnost. Ovo spremanje pirinča traje oko 20-25 minuta. Treba da bude kremaste konzistencije.
Kada se dodaje poslednjih 100 ml bujona vraćaju se pečurke, začinjava se sveže mlevenim biberom i malo pre nego što se apsorbuje tečnost sklanja se šerpa/tiganj sa ringle.
Servira se odmah, po izbor mogu da se dodaju ljuspe od parmezana.