Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita gužvara

Pita gužvara

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pita gužvara
Fotografije: Yordanka Kovacheva
9 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Nabori su obavezni, kad je reč o ukusnoj piti"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g, fine
  • sir - 300 g (ne mnogo slan)
  • kiselo mleko - 350 - 400 g, husto
  • ulje - 50 ml
  • so - 2 prstohvata
  • jaja - 4 komada (L - XL)
  • soda bikarbona - 1/2 kašičica
  • sirće - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja sa solju. Pomešajte kiselo mleko sa sirćetom i u njima ugasite sodu. Dodajte mlečnu smesu u jaja zajedno sa uljem i namrvljenim sirom.

U namazanu posudu za pečenje (manju od veličine kora za pitu) stavite koru i prstima je izgužvajte, tako da se dobiju mali i veliki nabori.

Stavljajte ravnomerno nadev i odozgo stavljate sledeću koru nastavljajući na isti način. Ne pritiskajte kore, već ih ostavljajte tako čupave i sa neravninama, između kojih će upadati nadev i prilikom pečenja će se popuniti.

Koru sa kojom ćete završiti takođe naborajte i namažite preostalim nadevom - samo jaja i mleko,

Stavite u zagrejanu rernu na 170 stepeni i pecite dok ne dobije zlatastu preplanulost oko 30 minuta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: