Bonapeti.rs»Saveti»Treba li da se pečurke ljušte i čiste i kako se to radi?

Treba li da se pečurke ljušte i čiste i kako se to radi?

Treba li da se pečurke ljušte i čiste i kako se to radi?

Pečurke su veoma ukusne, ali se pri njihovom izboru i kuvanju mora voditi računa. Čak i ljudi koji redovno beru pečurke imaju mnogo nedoumica oko toga da li da kuvaju pečurke, jer su pečurke teško probavljive u sistemu za varenje, a postoji rizik da od nekih nekvalitetnih vrsta dobijemo ozbiljno trovanje.

A evo kako pravilno očistiti pečurke pre kuvanja. Prvo morate da isečete poklopac, uklonite spoljni sloj, uklonite prljavštinu na stabljici pečurke. Postoje pečurke kojima je potrebno potapanje u vodu duže vreme i duža toplotna obrada.

Čišćenje pečuraka je veoma kontraverzno pitanje. S jedne strane, postoji činjenica da ljudi ne poznaju dobro većinu vrsta pečuraka. Takođe, pečurke, kao što smo rekli, mogu biti veoma opasne, pa se moraju poštovati neka osnovna pravila.

Pečurke koje se prodaju u prodavnicama su one koje se uzgajaju u plastenicima, što znači da ih posmatraju profesionalci koji se o njima brinu. To takođe znači da nemaju šumsko blato. Takve pečurke ne treba dugo prati, jer će izgubiti ukus i aromu. Međutim, one koje se beru u šumi treba dobro oprati.

Da biste pripremili pečurke, prvo ih morate kupiti. Kada ih kupujete, morate pažljivo pogledati izgled pečurke. Dobra pečurka treba da bude čista i tvrda, bez trulih delova, bez pukotina ili tamnih mrlja. Ako želite da jedete pečurku sirovu u salati, njena svežina je posebno važna.

Čišćenje pečuraka ima svoje prednosti i nedostatke. Ako ih ne očistite dobro, to čuva njihov ukus, ali postoji opasnost da sa pečurkama progutate i prašinu i prljavštinu prodavnice u kojoj ste ga kupili, ako pečurke nisu dobro upakovane. Postoji i rizik od gutanja hemikalija kojima je prskana tokom uzgoja. Koliko vremena perete pečurke zavisi od toga koliko su prljave. Ako nisu jako prljave, možete ih jednostavno isprati hladnom vodom, trljajući ih jednu od druge. Ako su jako prljave, treba ih dobro oprati.

Neke domaćice se pitaju da li da ih oljušte ili operu. Većina ih pere, ali ihneki i ljušte, da bi uštedeli pranje. Kada odlučite da oljuštite pečurke, potrebno je da ih potpuno oljuštite - i na kapi i na stablu. Takođe je dobro očistiti unutrašnjost šešira.

Kada pravilno oljuštite pečurke, možete ih koristiti u toplim jelima i marinadama, ili ih jednostavno možete jesti sirove u salati. Morate da znate da je pečurke bolje odmah pojesti, dok su sveže, a ne treba da se čuvaju dugo. Mnoge domaćice sumnjaju da li da oljušte pečurke pre jela kao što smo rekli. Neke vrste koje se prodaju u prodavnici uzgajaju se u plastenicima i stoga uvek izgledaju čisto i sveže. Zbog toga domaćice sumnjaju i dvoume se da li da ih kuvaju bez dalje obrade. Međutim, potrebno je oljuštiti i one kupljene u prodavnici i one koje ste ubrali u šumi.

Čak i ako su dobro očuvane i upakovane, pečurke mogu imati tragove prašine i prljavštine, a pečurke ubrane u šumi mogu imati zemlju, travu ili insekte. Da biste uklonili prašinu i prljavštinu sa pečuraka iz prodavnice i onih iz šume, možete ih jednostavno oprati. I pečurke iz prodavnice i one iz šume mogu se oljuštiti nožem, da ih očistite četkom ili krpom. U zavisnosti od veličine, zrelosti pečuraka i onoga što ćete kuvati, postoje različiti načini da ih očistite. Ako ćete ih obraditi kroz termičku obradu, evo šta treba da uradite:

- Prvo što treba da uradite je da pečurke ne potapate u vodu osim ako je to potrebno, jer upijaju mnogo vode. Ovo menja njihov ukus, kao i miris, pogoršavajući ih;

- Morate ukloniti stabla - važi i za šumske i kupljene pečurke;

- kada postoje potamnela ili oštećena mesta, moraju se ukloniti. Ako postoji samo mala mrlja na stabljici, može se ostrugati nožem.

Kada ste se upoznali sa procesom ljuštenja i čišćenja pečuraka, preporučujemo vam da probate jedan od naših ukusnih predloga za pečurke:

- supa od pečuraka;

- punjene pečurke;

- pirinač sa pečurkama;

- ili ukusna piletina sa pečurkama;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni