Bonapeti.rs»Saveti»Koja dezinfekciona sredstva koristiti u kuhinji da biste bili sigurni?

Koja dezinfekciona sredstva koristiti u kuhinji da biste bili sigurni?

PidPid
Početnik
1
Koja dezinfekciona sredstva koristiti u kuhinji da biste bili sigurni?

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, moramo razmišljati o dobroj dezinfekciji u našoj kuhinji. Šta da radimo? Da li ispravno radimo dezinfekciju? Da li smo odabrali prave proizvode za ovu svrhu?

Živimo u vremenu kada, pored dobrog čišćenja kuhinje, moramo voditi računa i o dobroj dezinfekciji. Dezinfekciona sredstva su proizvodi koji se mogu naći pod specijalizovanim terminom biocidi.

Biocidi su proizvodi koji se dostavljaju na tržište i koriste se samo uz dozvolu Ministarstva zdravlja. Zbog toga je pre kupovine sredstava za dezinfekciju izuzetno važno pročitati etiketu i saznati da li je na njoj ispisan broj dozvole koju izdaje Ministarstvo zdravlja.

Ne kupujte sredstva za dezinfekciju čije etikete nemaju odgovarajući broj dozvole. Ministarstvo zdravlja takođe vodi registar odobrenih biocida, gde možete proveriti tačnost informacija na etiketi.

Još jedna važna tačka je da saznate za koju upotrebu je dozvoljeno dezinfekciono sredstvo koje ste odlučili da kupite. Trebalo bi da budete svesni da za površine u kontaktu sa hranom treba da kupite dezinfekciono sredstvo koje je odobreno za GLAVNU GRUPU: Dezinfekciona sredstva, Tip proizvoda: Upotreba u hrani i stočnoj hrani.

Takođe možete pronaći proizvode dozvoljene ne samo za površinsku dezinfekciju, već i za ličnu higijenu. U ovim slučajevima, sledeći tekst će se pojaviti na etiketi: GLAVNA GRUPA: Dezinfekciona sredstva, Tip proizvoda: Ljudska higijena, Tip proizvoda: Sredstva za dezinfekciju i algecidi koji nisu namenjeni za direktnu upotrebu na ljudima ili životinjama i/ili Tip proizvoda: Područje upotrebe u vezi sa hranom i hranom za životinje.

Nemojte se iznenaditi ako naiđete na takva dezinfekciona sredstva. U trenutnoj situaciji, najčešće korišćena dezinfekciona sredstva su na bazi alkohola. Neka od njih su dozvoljena za istovremenu dezinfekciju ruku, neporoznih površina i onih površina koje dolaze u kontakt sa hranom.

Uvek pročitajte etiketu i informišite se o proizvodima koje kupujete. Način upotrebe je bitan element pravilne dezinfekcije. Ako ne poštujete vreme izlaganja, nakon koga će se postići efekat dezinfekcije, onda će vaši napori da dezinfikujete biti uzaludni.

Čitajte i informišite se!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni