Svaka domaćica želi da za svoje najbljiže pripremi ne samo ukusnu već i zdravu hranu. Celer je izuzetno koristan, a pored toga daje neverovatnu aromu mnogim jelima. Kako tačno da jedemo celer?
Svi delovi ove biljke imaju svoju upotrebu u kulinarstvu - podzemni deo, koren i listovi. Za pripremanje supa se koristi glavica celera, ali možete dodati i stabla, koja se stavljaju na kraju kuvanja. Imajte na umu da kada kuvate celer, koliko ga sitnije naseckate, toliko će jak biti njegov miris, koji će dati hrani. Nasečeno lišće celera u salatu od kupusa dodaju joj neverovatan ukus.
Celerom možete začiniti sveže salate, mesna i jela od povrća. Od stabla celera možete pripremiti sok izuzetno bogat vitaminima, ali ga morate promešati sa drugim namirnicama, jer je ukus celera veoma intenzivan. Najbolje da u freš od celera stavite šargarepu, jabuke ili pomorandžu.
Glavica celera može da se ispeče sa pavlakom, na primer, ili da se puni mlevenim mesom i povrćem, a nakon toga da se pospe kačkavaljem i da se zatim peče.
Pogledajte i neke ukusne recepte sa celerom: Zapečeno jelo sa celerom, Pečeni celer sa belim lukom, Celer sa kačkavaljem na milanski način.
Komentari