Količina brašna potrebna za pravljenje jedne vekne hleba varira u zavisnosti od toga koliko želimo da hleb bude veliki, koliko porcija i za koliko vremena je potrebno da ga pripremimo.
Mada, kao što svi znamo, svež i domaći hleb obično je veoma ukusan i prilično je teško uzdržati se da ga ne pojedete odjednom ili najviše u dva puta dok je još topao.
Međutim, odgovoriti na pitanje koliko brašna je potrebno za 1 veknu hleba je prilično teško, ali recimo da je obično količina brašna potrebna za pripremu hleba u rasponu od 500-600 g.
Moramo da naglasimo da je potrebno onoliko brašna koliko da upije tečnost koju smo unapred pripremili, a koja se sastoji od vode ili druge tečnosti i kvasca (može biti suvi ili sveži kvasac), koji se obično preliva sa oko 300 mililitara tople vode u kojoj se rastvara.
U to se dodaje brašno i sledeći korak je formiranje testa koje ne bi trebalo da bude lepljivo.
Ne treba zaboraviti da je nakon pripreme testa po do sada navedenim koracima dobro ostaviti ga da ono naraste na toplom mestu duže vreme (oko 1 ili 2 sata). Ali, da – za dobar i ukusan domaći hleb obično je potrebno oko 500 g brašna.
Pogledajte koliko se brašna obično stavlja u:
- ražani hleb;
Komentari