Punjene paprike su omiljeno jelo mnogih od nas. Mogu biti sa pirinčem i mlevenim mesom, posne punjene paprike, sa jajima i sirom, punjene paprike sa pasuljem, sa kinoom - zahvaljujući velikom broju recepata za punjene paprike i različitih načina pripreme, paprike su veoma univerzalno povrće.
Ovde ćemo se posebno osvrnuti na paprike sa pirinčem i odgovoriti na pitanje koliko vam je pirinča potrebno za šerpu ili pleh punjenih paprika.
Paprike sa pirinčem, kao što smo rekli, mogu se kombinovati sa mlevenim mesom, ali i bez njega. Da bismo odredili potrebnu količinu pirinča upotrebićemo, na primer, 10 paprika, koje će ukupno težiti 1 kilogram.
Punjene paprike sa mlevenim mesom i pirinčem
Kada koristimo mleveno meso, ceo nadev će biti oko 400 grama, dopunjeno sa 100-150 grama pirinča. Naravno, u receptu su i drugi proizvodi važni za jelo, kao što su luk, šargarepa, paradajz pasta, beli luk i začini - peršun, aleva paprika, biber, po želji čubar i drugi začini.
Najčešće je recept sledeći: propržite šargarepu i luk dok ne omekšaju, dodajte oprani pirinač, kada omekša, dodajte alevu papriku i na kraju pasirani paradajz. Posle nekoliko minuta dodajte sitno iseckan beli luk, mleveno meso, začine. Kada je ova smesa gotova, njome napunite vaše paprike i stavite ih da se peku.
Punjene paprike sa pirinčem bez mesa
Ako je vaše jelo posno, onda će pirinča biti više - oko 250-300 grama. Nadev će se pripremati na isti način kao u verziji sa mlevenim mesom - samo bez mesa. Paprike se pune i ređaju u tepsiju, pa peku.
Pogledajte i kako da napravite najukusnije punjene paprike sa jajima i sirom, punjene suve paprike, punjene paprike bez pirinča.
Komentari