Štitna žlezda kontroliše metaboličke procese u telu. Reguliše mnoge biološke funkcije i obezbeđuje održavanje zdravlja.
Kada štitna (tiroidna) žlezda postane spora ili preaktivna, to može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Jedan od najboljih načina da se obezbedi optimalna funkcija štitne žlezde je hrana koju jedemo.
Mnoge komponente u našoj svakodnevnoj ishrani mogu pomoći našoj štitnoj žlezdi da ostane u ravnoteži ili da postigne stanje ravnoteže ako ne funkcioniše ispravno.
Heljda je veoma dobar izvor gvožđa i dobra je za prevenciju anemije. Bogata je folnom kiselinom i dobra hrana za trudnice i odlična je za dijetu kod hipotireoze.
Heljda sadrži razne zdrave hranljive materije. Dobar je izvor proteina, vlakana i zdravih složenih ugljenih hidrata.
Heljda sadrži i vitamine, uključujući:
tiamin
riboflavin
niacin
folnu kiselinu
vitamin K
vitamin B-6
Heljda je dobar izvor vlakana. Ona pomažu da se poboljša nivo holesterola u krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i gojaznosti.
Telo koristi više energije za varenje celih žitarica.
Metabolizam se povećava sa dodatnim vlaknima, jer telo mora više da radi da bi razgradilo cela zrna. Pokušajte da jedete heljdu, ovas, smeđi pirinač, klice, hleb od proklijalih zrna i kinou da biste ubrzali metabolizam i podržali štitnu žlezdu.
Ako imate hipotireozu, vaša ishrana treba da uključuje:
Jaja: Žumance sadrži jod i selen, dok su belanca puna proteina.
Meso: sve vrste mesa, uključujući jagnjetinu, govedinu, piletinu itd.
Riba: svi morski plodovi, uključujući lososa, tunjevinu, škampe itd.
Povrće: svo povrće
Voće: svo voće, uključujući šumsko voće, banane, pomorandže itd.
Žitarice i semenke bez glutena: pirinač, heljda, kinoa, čia seme i laneno seme.
Mlečni proizvodi: svi mlečni proizvodi, uključujući mleko, sir, kiselo mleko itd.
Obavezno izaberite pravi recept za heljdu:
- palačinke od heljde;
Komentari