Paprike punjene mlevenim junećim mesom (često se spremaju i sa svinjetinom, piletinom, jagnjetinom) su same po sebi divno jelo i omiljeno jelo muškaraca i žena iz celog sveta.
Pogodne su za obilan ručak ili večeru. Možda ćete želeti da ih ponudite sa prilogom od zelene salate i hrskavog domaćeg hleba. Sa klasičnom kombinacijom mlevenog junećeg mesa (svinjetina), pirinča, povrća i sosa na vrhu, prilično su hranljive.
Teletina (svinjetina) treba da bude što posnija (najmanje 90/10), inače nadev može da bude previše mastan, naročito kada se paprike peku u rerni.
Imajući ovo na umu, možete napraviti punjenje po svom ukusu tako što ćete govedinu (svinjetinu) zameniti posnijim opcijama, kao što su mlevena ćuretina ili piletina.
Kada birate paprike, tražite one velike, zdrave i ravne. Ponekad paprike mogu biti različite veličine, ali tražite one koje odgovaraju punjenju.
Na 4 komada crvenih paprika stavite 100 g bisernog pirinča. Dodajte 200 g mlevenog mesa, šargarepu, malu glavicu luka, mirođiju, peršun, prstohvat kima, 2 čena belog luka, 2 kašike. ulje (maslinovo ulje), so, bibera i aleve paprike po ukusu.
Možete napraviti sos za prelivanje punjenih paprika od jajeta, limuna, 1 kašike brašna, 1 kašike ulja, 200 ml bujona od povrća, so i biber po ukusu za pripremu zaista ukusnih paprika punjenih pirinčem ili posnih punjenih paprika.
Komentari