Bonapeti.rs»Saveti»Kakvo sirće i ulje treba da stavljamo u salate?

Kakvo sirće i ulje treba da stavljamo u salate?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
5331
Kakvo sirće i ulje treba da stavljamo u salate?

Najosnovnija formula za pripremanje salatnog vinegreta je jedan deo sirćeta pomešan sa tri do četiri dela ulja. Možete koristiti jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta i tri kašike maslinovog ulja.

Vinegretu se često dodaju so i biber. Začinsko bilje i šalot se takođe često dodaju, posebno kada se koriste za kuvano povrće ili žitarice. Senf se ponekad koristi kao emulgator i za dodavanje ukusa.

Izbor ulja

Koristite ulje koje odgovara vašem ukusu da napravite svoj vinegret. Najbolji izbor je fino ekstra devičansko maslinovo ulje koje ste upravo kupili. Takođe možete koristiti orahovo ulje, kokosovo ulje, ulje avokada ili bilo koje drugo ulje koje volite.

Budite oprezni sa upotrebom ulja sa veoma jakim i intenzivnim ukusima, kao što su neka ulja oraha i ekstra devičansko maslinovo ulje.

Možda će vam se dopasti ukus ovih ulja sam po sebi, ali ponekad mogu da nadjačaju delikatne ukuse svežeg povrća u salati. Pokušajte da koristite ulje sa jakim ukusom za polovinu masnoće u prelivu i mekše ulje kao obično maslinovo ulje za drugu polovinu.

Izbor sirćeta

Isto pravilo važi i za sirće za salatu: Odaberite ukus koji volite. Jabukovo sirće, crveno vinsko sirće, belo vinsko sirće, pirinčano sirće i balzamiko sirće su dobri za pravljenje vinegreta. Takođe možete koristiti sveže ceđene sokove od limuna, limete ili drugih citrusa. Izbegavajte obično destilovano belo sirće. Ima veoma jak, oštar ukus, koji obično nije baš dobar u vinegretima.

Uz dobro pripremljen vinegret sa pravim razmerama salatnog sirćeta i ulja za salatu možete pripremiti ukusne:

- krompir salate;

- paradajz salate;

- salate sa piletinom;

- riblje salate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji