Otrovi, koje treba da prestanete da stavljate na svoj sto
Отрови, които да спрете да слагате на масата си
Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Otrovi, koje treba da prestanete da stavljate na svoj sto

Otrovi, koje treba da prestanete da stavljate na svoj sto

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Otrovi, koje treba da prestanete da stavljate na svoj sto

Već znate da svaku hranu koja spada u kategoriju nezdrave hrane treba izbegavati. Dokazano je da ona ne samo da ne utoljava kvalitetno naš apetit, nego dovodi i do debljanja, utiče na našu moždanu aktivnost i čak povećava rizik od depresije.

Takođe znate da u grupu nezdrave hrane spadaju kokice, grickalice, čipsevi i dr. ali da li ste čuli da postoje i proizvodi koji su pravi otrov za organizam i kategorično treba da prestane da ih nudite na svom stolu.

Evo 5 najštetnijih namirnica prema poslednjim proučavanjima.

Hrana koja sadrži palmino ulje

Palmino ulje je pravi dar za proizvođače različitih proizvoda, zato što je veoma jeftina sirovina. Od 90-ih godina prošlog veka ono dobija sve veću popularnost, tako što neki podaci pokazuju da gotovo 50% paketirane hrane koja se prodaje po prodavnicama u sebi sadrži palmino ulje.

Međutim, palmino ulje je veoma štetno za zdravlje, zato što dokazano povećava rizik od onkoloških i kardiovaskularnih oboljenja. Ovo ni na koji način ne sprečava trgovce da ga prodaju, a niža cena proizvoda koju oni nude je privlačniji i većini kupaca.

Dobro je da znate da se palmino ulje​ široko koristi u konditorskoj industriji, kao i u proizvodnji mlečnih proizvoda kao što su kačkavalj, sir, sitni sir itd. Nemojte birati takve proizvode zbog njihove niske cene, već mislite na svoje zdravlje!

Grickalice i čipsevi

Otrovne namirnice

Kategorično spadaju u takozvanu nezdravu hranu koju nikada ne treba da stavljate na svoj sto. Ovi proizvodi su miks raznoraznih kancerogenih materija i transmasnih kiselina i zasićenih masnih kiselina štetnih za naše zdravlje, kao i obilnu količinu soli. Njihova konzumacija dovodi do zapušavanja krvnih sudova, što sa svoje strane dovodi i do ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja.

Kobasice kratkog roka trajanja

U slučaju da ne znate kobasice kratkog roka trajanja se prave od mašinski očišćenog mesa od kostiju. Nakon što se pravo meso odvoji od životinje, sve ostalo, zajedno s delom kostiju, a ponekad i kožom životinje, se samelje u mašini kako bi se dobila kaša neprijatnog izgleda i krajnje odvratnog ukusa. U nju se dodaje mnogo soli i razne veštačke boje sa ciljem poboljšavanja ukusa.

Da bi proizvod bio teži i prema tome i skuplji za krajnjeg korisnika, on se puni vodom, u koju se pak dodaje skrob kako bi imao gustu strukturu. I to nije sve. Skoro uvek u proizvode od mesa kratkog roka trajanja se dodaje i šećer, tako što jedna viršla mirno može da sadrži otprilike 15% šećera, što je otprilike jednako šećeru kojeg pojedete kada pojedete polovinu vafla. Kategorično prestanite da nudite slične proizvode na svom stolu!

Pakovane gotove salate

Otrovi, koje treba da prestanete da stavljate na svoj sto

Da, veoma je jednostavno da se ne bavite time da pravite sami svoje salate, nego da kupite gotovu Snežanku ili pak Rusku salatu. S obzirom na to da smo već govorili o mlečnim proizvodima i palminom ulju, dodaćemo i činjenicu da su u jednoj gotovoj salati Snežanka jedina "prava" stvar krastavci.

Biosalate

Korisnici koji se plaše nitrata i pesticida usmeravaju se masovno na kupovinu biosalata. Međutim, proučavanja navode da je ova vrsta salata često objekat raznih bakterija zbog korišćenja prirodnog đubriva za njihov uzgoj, kao i zalivanja prljavom vodom. Zapravo, pranje biosalata i generalno potapanje salata treba da bude mnogo pažljivije od onog kod običnih salata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest