Sezona se menja i temperature padaju, a većina baštovana još uvek ima nezrelo povrće u baštama koje visi na biljkama. Kada temperatura padne ispod 10°C, ovi kasni plodovi će prestati da sazrevaju.
Važno je napomenuti da sa izuzetkom paradajza, većina useva više neće sazrevati nakon berbe. Prve četiri tehnike u nastavku se fokusiraju na to kako učiniti da paradajz brže sazri dok je još na biljci.
- Kada berete što je moguće više zrelog roda, vaša biljka će svoju energiju usmeriti na nezrele plodove koji ostaju;
– Možda deluje nelogično, ali rezidba grana može da ubrza sazrevanje.
Agresivno obrezivanje stavlja biljke u režim preživljavanja. I na taj način se ubrzava sazrevanje plodova;
- Ako očekujete mraz, berba paradajza koji vam je ostao u bašti je razumna odluka, jer šteta od mraza zaustavlja proces zrenja paradajza;
Najbolje je okačiti cele biljke (korenje), postavljene naopako u garaži ili drugom mestu bez mogućnosti da budu izložene mrazu. Ovo promoviše sazrevanje čak i kada se stabljike biljaka osuše;
- Kada imate dosta nezrelih paradajza, to je obično zato što je hladno i potrebno im je toplo vreme da sazre. Sa pravim alatom možete produžiti sezonu rasta i dati proizvodu više vremena da sazri. Možete koristiti baštenski pokrivač za biljke za zaštitu od vremenskih prilika, koji će zaštititi vaše useve od slabih mrazeva.
Već otkinute nezrele plodove paradajza možete naterati da brže pocrvene. To se radi tako što ih pustite da stoje pored voća kao što su banane, koje emituju gas etilen. On je upravo i uzrok sazrevanja voća.
Komentari