Bonapeti.rs»Saveti»Koje masti su najkorisnije za kuvanje?

Koje masti su najkorisnije za kuvanje?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Koje masti su najkorisnije za kuvanje?

Svaka domaćica je zabrinuta za zdravlje svoje porodice. Ona je suočena sa pitanjem sa kojom mašću ili uljem da skuva omiljena jela svojih ukućana, kako ne bi naštetila njihovom i svom zdravlju.

Istina je da svako ulje, ma koliko dobro, počinje da gori kada se previše zagreje, što menja njegova svojstva. Preterano zagrejano ulje počinje da proizvodi potencijalno kancerogena jedinjenja u obliku policikličnih aromatičnih ugljovodonika.

Zbog toga je ključno odabrati ulje koje odgovara načinu kuvanja koji ćete koristiti. tj pri prženju, dinstanju ili pečenju na visokim temperaturama, trebalo bi da koristite masnoću, koja će izdržati ovu temperaturu bez previše dezintegracije.

Ne bi trebalo da koristite masti sa niskom tačkom dimljenja, kao što je obični maslac, za preradu hrane na visokim temperaturama. Ove vrste masti pogodne su za parenje, blanširanje, kuvanje, kao i za uređaje za sporo kuvanje i keramičke posude.

Zato je pri prženju, dinstanju ili pohovanju dobro koristiti obično suncokretovo ulje, čija je tačka ključanja oko 227 stepeni.

Visokokvalitetno hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje nije posebno pogodno za termičku obradu i može se koristiti za aromatiziranje jela sklonjenih sa ringle, ali ne i za prženje.

Svetlo, rafinisano maslinovo ulje je pogodnije za prženje, posebno ako se pomeša sa običnim uljem u odnosu 1 : 1.

Odličan izbor i za kuvanje i za direktnu potrošnju je prečišćeni gi maslac. On se dobija termičkom obradom obradom, kod koje voda iz običng maslaca isparava i odvajaju se proteini.

Dobijeno prečišćeno ulje sastoji se od masnih kiselina sa kratkim hemijskim lancem i veoma se lako apsorbuje u organizmu, a osim toga je lišeno proteina kazeina, koji ima sposobnost da povećava nivo holesterola u krvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji