Škembe čorba je među omiljenim čorbama mnogih i vrlo malo njih je nije probalo. Da biste napravili zaista ukusnu škembe čorbu, morate dobro očistiti teleće škembe (želudac, tripice), jer će u suprotnom čorbu zbog svog mirisa učiniti neprikladnom za konzumiranje.
Čišćenje telećeg škembeta se sastoji od uklanjanja svih ostataka hrane i dobijanja bele boje. To se radi na dva glavna načina - kuvanjem i struganjem škembeta ili upotrebom gašenog kreča.
Operite škembe i stavite da provri u ključaloj vodi, pa ga dobro ostružite nožem. Ako koristite kreč, postupak je malo drugačiji. Goveđe škembe dobro premažite krečom iznutra.
Zatim dobro izgnječite škembe da kreč stigne na svaki deo. Zatim nožem dobro ostružite škembe. Operite ga vodom i trebalo bi da dobijete čisto belu boju - to znači da ste dobro uradili posao. Tek tada možete početi da ga kuvate. Nikada ne propustite dobro pranje i čišćenje stomaka. Ovo se može izbeći, samo ako ga kupite gotovog iz prodavnice.
Pogledajte i neke ideje za pripremu telećeg škembeta: dinstano teleće škembe i teleća škembe janija ili škembiće u saftu.
Pogledajte i koliko dugo se kuva teleće škembe.
Komentari