bonapeti.rs»Saveti»Šta je košer so?

Šta je košer so?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Glavni urednik
118
Šta je košer so?

So je neizostavan sastojak svakog jela. Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na štetu zdravlja.

Već sada na tržištu možemo videti zdravije alternative običnoj jodiranoj soli - himalajska so, crna so i druge vrste. Jedna od najzanimljivijih vrsta soli je košer so.

Košer so je svoje ime dobila jer se koristi za pripremu mesa prema jevrejskim običajima i tradiciji. Košer so ima krupnije i veće kristale od obične soli, zbog čega je odlična za izbacivanje krvi iz mesa pre kuvanja - to je glavni zahtev u košer kuhinji.

Zanimljivo je da košer so zapravo nije sertifikovana kao košer, ali je tako nazvana zbog svoje sposobnosti da dobro izvuče krv tokom košer procesa. Mnogi kuvari više vole da aromatiziraju jela košer solju, jer ona nema aditiva, a njen ukus je mnogo mekši od obične soli.

Košer so se dobija presovanjem soli, koja se vadi iz raznih rudnika soli. Rastvara se lako i ravnomerno. Košer so može da se koristi u skoro svim vrstama kuvanih jela, soseva, supa, pečenja i bilo čega što želite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji