Plavi sir, kao i mnogi mlečni proizvodi, ima zdrave vitamine i minerale (kao što su vitamin B12 i kalcijum), ali je bogat mastima, solima i holesterolom.
Ako volite i redovno jedete plavi sir, jedite ga umereno da biste ostali zdravi.
Postoje različite vrste plavog sira. Ovo je opšti termin koji se koristi za opisivanje sireva napravljenih od kravljeg, kozjeg i ovčijeg mleka koji imaju karakteristične plave, sive ili zelene pruge plesni koje prolaze kroz njih.
Ove pruge stvaraju jedinstven ukus i miris koji plavi sir čine tako poželjnim ili tako odvratnim - u zavisnosti od vašeg specifičnog ukusa.
Ove trake nastaju postupkom dodavanja bakterijskih kultura penicilina u sir ili injekcijom pre formiranja sirnih ugrušaka ili mešanjem nakon razvoja ugrušaka.
Na sreću, pruge plesni u plavom siru ne proizvode štetne mikotoksine zbog pažljive obrade u proizvodnji sira.
Dakle, plavi sir je potpuno bezbedan za jelo.
Sir Rokfor, na primer, smatra se najkorisnijim sirom za zdravlje srca.
A ako želite nešto ukusno, pogledajte naše predloge za:
- salate sa plavim sirom;
- supe sa plavim sirom;
- deserti sa plavim sirom.
Komentari