Soja sadrži izoflavone (koji se nazivaju i fitoestrogeni) i genistein, koji se ne nalaze u drugim namirnicama.
Naučno je dokazano da ovi izoflavoni snižavaju nivo holesterola u krvi i usporavaju gubitak koštane mase, čime sprečavaju srčana oboljenja i osteoporozu.
Kod nekih žena, unos izoflavona kroz konzumaciju soje takođe ublažava simptome menopauze, posebno valunge.
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) otkrila je da 25 g sojinih proteina dnevno snižava nivo holesterola u krvi za oko 12%.
Evo primera hrane od soje i njihovog uobičajenog opsega sadržaja sojinih proteina (uvek proverite etikete brendova koje kupujete):
- 1/4 šolje zrna soje sadrži 12 grama sojinih proteina;
- 85 g upakovanih sa vodom tofu, sadrži 6 do 13 g proteina soje;
- 85 g svilenog tofua, sadrži 6 grama sojinih proteina;
- 230 g običnog sojinog mleka, sadrži 3 do 10 g sojinih proteina;
- 230 g sojinog mleka, vanila, sadrži 3 do 6 grama sojinih proteina;
- U 2 kašike sojinog ulja ima 6 do 8 g sojinih proteina;
- 1 soja burger sadrži 10 g sojinih proteina;
- 1/2 šolje konzervisane bele soje, sadrži 13 g sojinih proteina;
- 1/2 šolje konzervisane crne soje, sadrži - 11 g sojinih proteina;
- 2/3 šolje edamame sadrži 6 grama sojinih proteina;
- 2/3 šolje zelene (slatke) soje, sadrži - 7 do 9 g sojinih proteina
Preporučuje se uzimanje 25 g sojinih proteina dnevno.
Komentari