Bonapeti.rs»Saveti»Šta je glikemijski indeks?

Šta je glikemijski indeks?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Šta je glikemijski indeks?

Glikemijski indeks je pokazatelj koliko brzo neka namirnica ili hrana uzrokuje porast šećera u krvi.

Ova mera rangira namirnice na skali od nula do 100. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (GI) se brzo vare, što dovodi do brzog porasta šećera u krvi.

Ove namirnice se često nalaze visoko na GI skali, ali nisu uvek bogate prerađenim ugljenim hidratima i šećerima. Na primer, đevrek ima glikemijski indeks 83.

U međuvremenu, namirnice sa niskim GI se vare sporije i izazivaju sporije povećanje nivoa šećera u krvi. Obično su bogate vlaknima, proteinima i/ili mastima.

Primeri uključuju jabuke sa GI od 28, grčki jogurt sa GI od 11 i kikiriki sa GI od 7. Imajte na umu da nizak GI ne znači da je namirnica bogata hranljivim materijama. Takođe ćete morati da izaberete zdrave namirnice.

Kombinujte hranu sa visokim GI sa nemasnom šniclom ili komadom lososa, prilogom od brokolija i salatom sa vinegretom, a proteini, vlakna i masti će pomoći da se smanji GI jela.

Jedno ograničenje GI vrednosti je da ona ne odražava verovatnu količinu, koju biste pojeli ododređene namirnice.

Na primer, lubenica ima GI vrednost 80, što bi je svrstalo u kategoriju hrane koju treba izbegavati. Ali lubenica ima relativno malo svarljivih ugljenih hidrata u jednoj porciji.

Drugim rečima, morate da jedete puno lubenice da biste značajno podigli šećer u krvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni